Flera möjligheter att skydda sin egendom

Patrick Petersson, skadechef på Länsförsäkringar Östgöta. Bild: LÄNSFÖRSÄKRINGAR

ÖstergÖtland (JB)

Inbrott och stölder förekommer tyvärr. För landsbygdsboende, jordbruk med flera kan det vara svårt att överblicka sin egendom som traktorn på arrendeåkern eller båten någon kilometer bort. Larm, spårsändare, smart DNA, lås med mera kan hindra tjuven.

Länsförsäkringar som har många kunder på landsbygden har följaktligen många råd för att förebygga stölder och inbrott. Om man ser till i första hand maskiner, båtar, fordon och liknande så finns en lista att ha i minnet:
– Fotografera maskiner inklusive serie- och chassinummer, tillbehör och sådant, säger Patrick Petersson skadechef på Länsförsäkringar Östgöta.

Ett par andra egentligen ganska självklara men inte generellt förekommande skydd är startspärr och spårsändare.
– Startspärr ingår ibland. Spårsändare på en fyrhjuling är riktigt bra. Länsförsäkringar kan sälja spårsändare till subventionerat pris. Det är samma rekommendation, att ha spårsändare, till dyra båtar.
– En billigare lösning är DNA-märkning. Man kan enkelt märka allt som man är rädd om.
Länsförsäkringar subventionerar även DNA-märkning.
– Lås in tillbehör med godkänt lås till exempel med klass 3.

Vad säger du om larm? Är det något ni rekommenderar?
– Larm kopplade mot en larmcentral tycker vi generellt är bra, säger Patrick Petersson. En rörelsedetektor är också effektivt.
Valet och monteringen av såväl larm som rörelsedetektor är något man får hjälp med av installatör eller larmföretag.
– Vi har ett antal larmföretag som vi kan rekommendera. Man kan få upp till 25 procent rabatt på grundpremien som avser de här sakerna om man har installerat larm. Det är bra för oss och det är bra för kunden.

Något som man ofta hör vara bland de enklaste och bästa skydden är rörelsestyrd belysning. vid dörrar och fönster. Man bör dock vid alla sådana här rörelsestyrda funktioner utomhus tänka på att inte placera den så att fåglar, katten eller andra djur ideligen startar den. En bra placerad sensorstyrd belysning är mycket effektiv.

Det har ju förekommit många dieselstölder. Hur är det med bränslestölderna i dagsläget och hur skyddar man sig?
– Har man maskiner så bör man inte ha full tank. När åker man bort så ska det finnas så lite som möjligt i tanken. Även dieseltankar bör ha larm och lås. Dieselstölderna har minskat men det beror också på en ökad medvetenhet.

Bostaden då? Vad har du för tips där?
– En timerstyrd belysning i bostaden är bra. Man bör även ha till exempel en radio på timer för det är bra med ljud i bostaden också.
– Åker man bort, så se till att klippa gräset, ordna med soporna, ta hand om posten och så vidare. Det är mycket att göra när man är borta längre tid.Släktingar, grannar med flera kan ha den här tillsynen men man bör naturligtvis se igenom allt själv först.
Patrick Petersson kommer också med ett råd som är så enkelt att de flesta troligen inte ens tänker på det:
– Ställ in stegar och liknande. Har man stegen ute ska den vara fastlåst.

Ni erbjuder många bra priser till de som vill skydda sina ägodelar lite extra bra. Varför gör ni det?
– Rabatt på premier ger vi enbart på larm, förtydligar Patrick Petersson. Sätt också upp skylt om att det är larmat, en sådan följer oftast med.

– Vi har subventionerade priser på brandvarnare, vattenvarnare och annat som vi tycker håller en bra kvalitet och är bra saker som den där spårsändaren.
– Vi gör det inte för att tjäna pengar utan som en hjälp att förebygga, att få folk att känna mer trygghet.

Text: BO BÄCKMAN

Share