Fläret Stubbekulla

53,6 hektar skog

70 hektar ett par mil utanför Linköping, varav 53,6 utgörs av skog. Flera byggnader, fin utsikt, jakträtt. Välkommen till gården Fläret Stubbekulla 1 som är veckans gård till salu.

Fläret Stubbekulla 1, är belägen två mil sydost om Linköping, mellan Bankekind och Askeby och man är nästan granne med det välkända Ekenäs slott. Trakten här är en sorts mellanbygd där skog, åkrar och hagmark avlöser varandra. Enstaka gårdar både och mycket stora, bostadshus och även en del fritidshus bidrar till den här omväxlande levande miljön.

I bygden finns också sjöar. Närmast intill gården finns Svennebysjön som i sin tur nästan gränsar till den hårt utdikade sjön Teden vid Ekenäs slott. Vid Bankekind breder Svinstadsjön ut sig sydost. Sjön erbjuder bad och fiske. Den är känd som en bra sjö för att fiska gös i. Omkring och på sjöns vatten väntar även härliga naturupplevelser.

Vill man ta sig till större orter eller rent av vidare på någon tur så är det här läget i bästa bemärkelse en aning mittemellan det mesta. Några minuter bort, precis utanför Bankekind, går riksväg 35 med Linköping åt ena hållet och Åtvidaberg åt det andra. Man når E4:an och Norrköping genom att åka över Ekenäs och vidare mot Gistad så är man snart ute på den stora europavägen mot till exempel Norrköping eller Stockholm .

Ser man på själva gården så är den mycket vackert belägen med en tomt om 2 000 kvadrat där det finns äldre fruktträd och vinbärsbuskar. Den ligger på en liten höjd, varifrån man har en fin utsikt. Byggnationen innefattar såväl bostadshus, ladugård som andra byggnader.

Bostadshuset i 1 ½ plan byggdes år 1901. Huset har fyra rum en boarea om 100 kvadratmeter. På nedre plan finns köket som har en matplats samt ett vardagsrum. I köket inryms även tvättstugan där det också finns dusch. Huset värms med vattenburet system och vedpanna, även den är placerad i köket.

En trappa upp är två sovrum belägna. På framsidan finns ett tillbyggt uterum. Området har nyligen fått fiber nedgrävd. Gården har dock ingen fiber ansluten, men den finns vid infarten.

Nära bostadshuset finns en mindre stuga som tidigare inrymt en pigkammare. Stugan är i övrigt förråd.

Ekonomibyggnaden är uppförd i vinkel. Den har en ladugårdsdel med delvis gjutet golv. En del äldre inredning finns kvar härinne. Byggnaden har även en logdel med en praktiskt stor port. Här finns stor plats för förvaring. Bakom ladugården finns ett mindre uthus.

Marken som tillhör fastigheten är övervägande skogsmark. Den uppgår enligt taxeringen till 55 hektar och till 53,6 enligt skogsbruksplanen. Trädbeståndet utgörs till största delen, 60 procent, av tall. 16 procent gran och återstående utgörs av lövskog. Virkesförrådet uppskattas till 9 873 skogskubik och därmed 184 kubik per hektar. Boniteten beräknas till 6,3.

Den öppna marken är om uppåt 15 hektar och är för närvarande utarrenderad.

Markerna är viltrika och man finner främst hjort, rådjur och vildsvin. Jakträtten följer köpet och blir fri från tillträdesdagen.

Fläret Stubbekulla 1 är en skogsgård med bra läge. Bygden är mycket trevlig och variationsrik. Den som trivs på landsbygd och i naturen har kommit rätt.

Text: BO BÄCKMAN

Share