En träffpunkt för närodlat

Färska grönsaker köps med fördel Alf Bjelkenstedt mitt bland rödlöken. Färskpotatis till salu i Enebykiosken. i Enebykiosken.

NORRKÖPING (JB)

Det råder en viss trängsel framför den till synes anspråkslösa grönsakskiosken i Östra Eneby, Norrköping. Den blåmålade kiosken är ett välkänt inslag i stadsdelen, bekvämt placerad i ena änden av kyrkparkeringen.

Allt sedan trettio år tillbaka har det i kiosken sålts färska grönsaker, färskpotatis och jordgubbar som odlats på Lida trädgård. Kiosken har även kommit att bli en social samlingspunkt, främst för de lite äldre medborgarna som gärna stannar upp för att samtala om stort och smått i samband med inköpen.

Bakom uppförandet av grönsakskiosken är Bertil Bjelkenstedt, tidigare vd vid Lida trädgård på den bördiga Kvillingeslätten.
– 2016 blev det ett generationsskifte då jag tillsammans med mina bröder tog över Lida trädgård efter pappa Bertil och startade i samband med övertagandet ett nytt aktiebolag. Enebykiosken kommer att få vara kvar för vi vet att den är viktigt för både Norrköpingsbor och andra som bor längre bort, berättar sonen Alf Bjelkenstedt.

På 25 hektar lätta sandjordar odlar företaget grönsaker som morötter, ärtor, bönor och rödbetor.
– I vår odling ingår också bär, majs, dill, krondill, röd och gul lök, gurka och färskpotatis som vi själva levererar med bil till butiker i Östergötland och Södermanland.

Till Finspång och Valdemarsvik levererar företaget huvudsakligen mest bär som jordgubbar och hallon medan mycket grönsaker går till Katrineholm och Nyköping. De större mängderna går dock till grossister i Västerås och Stockholm.
– Rudenstam Parti i Huskvarna är en av vår största grossister och de hämtar stora mängder grönsaker hos oss. De har stora butiker som sina kunder därför finns vårt sortiment att köpa över stort sett hela landet.

Direktförsäljningen i Enebykiosken är otroligt populär, många vill köpa färskpotatis som inte kan bli färskare eftersom den är upptagen samma dag som den säljs.
– Jordgubbsodlingen sker på ungefär lika stor areal som grönsakerna men vi nyplanterar jordgubbar på cirka tio hektar varje år. På nyplanteringen plockar vi inga jordgubbar, plockningen sker på cirka tjugotvå hektar varje jordgubbssäsong. Vi växelodlar och låter jordgubbarna ligga kvar på samma land upp till fyra år innan vi sår grönsaker några år innan det är dags för jordgubbar igen.

Helst ska jorden ligga i träda ett par år innan det är dags för nyplantering av jordgubbar, vilket förhindrar att det ska finnas ogräs i jordgubbslanden. I annat fall blir det mycket arbete med rensning.
– Ogräs bland grönsakerna klarar vi av med radhacka, mekanisk bekämpning och handrensning. För att få fina välväxta produkter är det mycket handarbete som gäller och till hjälp tar vi in ett sextiotal säsongsarbetare. De rensar ogräs men skördar också grönsaker och bär, förklarar Alf.

– Vi odlar olika sorters jordgubbar för att kunna leverera skördar under hela sommaren. Den tidigaste sorten är Honey som börjar skördas redan i början av juni. Men även sorter som Rumba och Sonata är tidiga, sen kommer Salsa som är en sen sort och den senaste sorten vi odlar heter Malwina.

Den kalla påsken medförde att jordgubbsblommorna frös. Detta i kombination med den milda vintern har bidragit till att plantorna inte fått vila ordenligt och det blev gynnsamt för skadeinsekter vilket i sin har gett minder skördar av de tidiga sorterna. Men det har varit lika för alla jordgubbsodlare och inte enbart för Lida.

Trots att det har regnat en del under sommaren säger Alf att det är torrt vilket kräver att odlingarna vattnas.
– Utan tillgång till den sjö och damm som vi tar vatten från skulle det inte gå att bedriva odling. Det kan mycket väl hända att somrarna blir regnfattiga och då skulle hela vår odling ödeläggas.

Jordbrukaren åker till Enebykiosken för att se hur det går med kommersen. Bara för att konstatera att kunderna avlöser varandra framför disken. En kunderna är Hugo Andersson som åkt cykel från andra änden av Norrköping för att handla grönsaker från Lida trädgård AB.

– Jag handlar alltid färskpotatis här. Nästan varje dag, för det är en verklig delikatess. Idag köpte jag också en knippa lök, lite bönor och två liter jordgubbar. Det är lika roligt varje år då den öppnar för säsongen och när kiosken stänger för vintern känns det vemodigt, säger han.

Text och bild: CARINA LARSSON

Share