En gäddenöjd japansk fiskare

Mulet, kyligt och duggregn. Bra gäddväder med andra ord, och när det nappar bra glömmer man fort de yttre omständigheterna. Att vara varmt klädd hjälper förstås också.

Mulet, kyligt och duggregn. Bra gäddväder med andra ord, och när det nappar bra glömmer man fort de yttre omständigheterna. Att vara varmt klädd hjälper förstås också.

ÖNHULT (JB)

En långväga gäst hade bokat in sig hos fiskeguiden Henrik i Önhult. Det var Yun Nishimura från Japan som kom hit för att fiska gädda. Han var nöjd med resan och det svenska fisket som bland annat gav en gädda på 107 centimeter.

Det krävs ett extra brinnande intresse för fiske om man ska resa från Japan till Sverige för att fiska gädda. Ett sådant intresse har Yun Nishimura som bokade in sig hos fiskeguiden Henrik Karlsson i Önhult där han skulle fiska i tre dagar.
– Han hittade mig genom en kompis i Japan som är fiskeguide, berättar Henrik. Han förmedlade kontakten.

Har du varit i Sverige förut?
– Nej, det är första gången, säger Yun.
– Varje år gör jag fiskeresor runt om i världen. Jag har varit i länder som Brasilien, Australien och Ryssland. Den här gången blev det till Sverige som är berömt bland japanska fiskare för gäddfiske och för ABU Garcia. Jag har själv en av Garcias rullar.

Det hade, enligt Henrik, varit en vädermässigt utmanande morgon den tredje dagen med fem sekundmeter och kraftigt regn. Yun ryckte mest på axlarna åt det. Den svenska höstens väder bekom honom inte så mycket och han hade varma kläder han lånat av Henrik.
– Landskapet är mycket, mycket vackert, som jag förväntade mig, säger Yun. Det är så få människor så jag kan ha det för mig själv. Det är mycket speciellt för en japan.
Även om morgonens väder varit förskräckligt så högg en gädda på det första kastet.

Sedan var både japansk fisketurist och guide varma.
– Han fick en abborre på 40 centimeter på morgonen, berättar Henrik.
Fisket är så kallat catch and release, man släpper tillbaka den fångade fisken. Frågan är ändå naturlig:
Har du smakat gädda eller abborre än?

– Jag har ätit abborre. Den stekte jag i stekpannan och den var mycket god.
Någon gädda hade ännu inte hamnat på tallriken men om det kom upp en liten gädda, det är de små som är bäst, så skulle Yun smaka även den.

Idag är sista dagen, och Yun kunde knappast vara mer nöjd med starten på sitt fiskeäventyr.
– Den första och största gäddan Yun tagit upp högg första dagen på det första kastet, berättar Henrik. Gäddan var 107 centimeter. Yun har nu ett medel på 88 centimeters längd på sina gäddor.
Hur många har det blivit?
– Ett tiotal och sedan har vi tappat lika många.
Henrik bjuder också på en kul fiskehistoria från i våras då en dansk grupp var på besök. En i gruppen fick en gädda på åtta kilo redan på morgonen. Den släpptes tillbaka. På kvällen fick en annan i sällskapet upp samma gädda.
– Vi kände igen den på en gammal skada den hade, berättar Henrik.

Är du nöjd med fisket och Sverige?
– Jag är mycket nöjd, säger Yun Nishimura. Det är mycket bättre än jag förväntade mig! Han har inte hunnit se något mer av Sverige och det var heller inte meningen.
– Nej, jag kom bara hit för att fiska gädda.
Så talar en äkta fiskeentusiast! Visst var det sista fiskedagen men han åker ändå inte direkt hem till Japan. Han arbetar på ett försäkringsbolag och ska delta i en konferens i tyska Hannover innan det bär hemåt.

Text och bild: BO BÄCKMAN

Share