En blomstrande tillvaro i Fyrby

NORRKÖPING (JB)

Den 21 februari 1921 undertecknade Ernst Andersson lagfarten och blev därmed ägare till en bit mark i Fyrby, Norrköping, som han köpte av Fiskeby gård. Här tog en handelsträdgård sin början som fortfarande drivs av släkten.

När Ernst Andersson köpte marken bestod Fyrby mest av åkermark även om en och annan sommarstuga börjat dyka upp. Ernst, vars försörjning bestod av trädgårdsarbete bland annat i Vänersborg där platsen för fornborgen Dalaborg ligger, började bygga växthus på den nyinköpta marken och handelsträdgården Dalaborg tog därmed sin början.

– Pappa tog med sig namnet Dalaborg när han startade sin verksamhet här. Det var en lång resa för pappa innan han kom så långt som att bli egenföretagare, berättar Sven- Olof som tillsammans med sin fru Asta fortfarande arbetar heltid på Dalaborgs handelsträdgård.

Redan som trettonåring började fadern Ernst att jobba, det fanns inga andra val för en fattigmanspojke. Hans pappa dog när barnen var små och mamman blev ensam lämnad med sina fyra pojkar ända till den dag en ny man kom in i hennes liv.

– Bland sommargästerna fanns en flicka vid namn Elna och tycke mellan henne och pappa uppstod vilket resulterade i att jag kom till världen 1934. Allt sedan dess har jag blivit kvar i blommornas värld, säger Sven-Olof.
Även barnen Marie och Magnus finns med i familjeföretaget vilket underlättar för både Sven-Olof och Asta. Blommor och grönsaker blev Ernst specialitet som han odlade i sina egenhändigt byggda växthus. Mitt bland växthusen byggde Ernst även en grön liten stuga där han och sedermera hans familj bodde.

– Pappa var på den tiden ungkarl och gifte sig inte förän han var fyrtio år. När han och mamma fick mig och min syster bodde vi här i huset som består av tre rum och kök. Jag är uppväxt i växthusmiljön och här bodde jag själv med min familj de första tolv åren innan Asta och jag byggde ett nytt hus precis i närheten. Jag har inte förmått mig att riva huset som idag fungerar som personalutrymme, säger Sven-Olof och tittar ut genom köksfönstret där de stora växthusen står på rad.

Sven-Olof hade egentligen velat bli något annat än trädgårdsmästare men pappa Ernst var av den åsikten att hade han fått en son skulle det vara sonen som en dag tog över verksamheten. Och så blev det. Direkt efter skolan började han arbeta heltid hos pappa.
– 1964 ansåg jag att det behövdes bygga ett till växthus men pappa hade mycket bestämda åsikter gällande att ta banklån för finansiering av bygget. Eftersom jag kände stor optimism drev jag på och då sa pappa att skulle det tas några lån för att bygga kunde jag lika gärna ta över hela verksamheten.

Asta som är en trädgårdsmästardotter visste vad det handlade om och hade inget emot att sluta sitt arbete som säljare hos Norrköpings fröhandel och tillsammans med Sven-Olof driva handelsträdgården i egen regi. På den tiden var det lätt att få låna pengar eftersom Lantbruksnämnden ville att trädgårdsodlingen skulle expandera. Lantbruksnämnden stod som garanter och odlare fick mycket fördelaktiga lån.

– De nya växthusen byggdes i aluminium vilket var mycket sensationellt eftersom de tidigare byggts av trä. Därefter rev jag vart annat år ner de gamla växthusen och byggde nya med bättre hållbarhet.
– Pappa och mamma fortsatte att arbeta tillsammans med Asta och mig. Pappa fram till dess att han blev åttiofyra år medan mamma fortsatte med att skola in småplantor till dess att hon blev nittio år.
Dottern Marie är utbildad florist och är den som sköter sorgbinderierna medan sonen Magnus har en fotofirma vid sidan om handelsträdgården.
– Det känns roligt att båda våra barn är intresserade av att jobba här på Dalaborg, tycker Sven-Olof.

– Vi odlar framför allt blommor och har odlat cyklamen i över femtio år. Cyklamen har vi dock slutat med eftersom det blev olönsamt. Inför jultiden är det julstjärnor, hyacinter och tulpaner som gäller och under vår och sommarhalvåret är det alla sorters sommarblommor. Under alla år har vi haft avtal med Svenska kyrkan i Norrköping och levererat sommarblommor till samtliga kyrkogårdar. I och med att det blivit omändringar i Svenska kyrkan Norrköping har vi inget avtal med dem längre men jag har slutit avtal med Valdemarsvik-Ringarums församling samt Finspångs församling och de är våra riktigt stora kunder.
För familjen Andersson är arbetet med blommor en livsstil. Hemma på den egna tomten ser Asta till att det sommartid prunkar av frodiga och vackra blommor.

Sven-Olof säger att han själv inte har någon favoritblomma utan tycker allt är lika vackert.
Några planer på att trappa ner arbetet har inte Sven-Olof trots att han kommit en bit upp i åldern.
– Nej, jag tänker hålla på så länge det bara går. Det här har alltid varit mitt liv så vad skulle jag annars ägna mig åt, säger han med bestämdhet.

Text och bild: CARINA LARSSON

Share