Effektiva maskiner bakom framgång

Jacob Nilsson har själv rötter i lantbruk och han började på Väderstad direkt efter sin lantmästarexamen och gillar att vara med i den spännande utvecklingen.

”Inget ogräs är resistent mot svenskt stål”

VÄDERSTAD (JB)

Omkring 1962 såg ett nytt företag dagens ljus i Väderstad. Rune Stark, lantbrukare i Väderstad, konstruerade en sladd för eget bruk.  Den var så bra att snart ville flera prova den. 1970 skriver Östgöta Correspondenten att under året har över 100 harvar och sladdar lämnat verkstaden.

Vem kunde då ana att Runes Mekaniska Verkstad på 55 år skulle växa till ett företag som är känt framförallt i Sverige men även över hela världen. Andan att göra något bra för bonden samt alltid ha kontakten med det praktiska arbetet grundlades av Rune Stark och finns fortfarande som ledstjärna i företaget.

Väderstadverken är i dag ett begrepp och deras röda och gula maskiner gör sitt arbete i de mest skilda världsdelar och på mycket varierande jordar.

Jacob Nilsson, regionansvarig säljare för västra Mellansverige, tar emot och berättar om företagets spännande utveckling. Då varvas lantbrukshistoria med industriutveckling och tekniken i företagets senaste innovationer. Utanför fönstret syns slätten (just nu snötäckt) där Väderstad Farms lantbruk som är en del av företaget ligger. Att koppla teknikutveckling nära till jordbruket är en del av Väderstads filosofi.
– Praktik och teori går alltid hand i hand på företaget, betonar Jacob.

Vägar till framgång kantas oftast av problem som blir till erfarenheter. Ett företag är nära förbundet med politik och är avhängigt lagar som stiftas och de trender som lanseras. Ett lantbruksföretag som sålde maskiner hade det inte lätt under de år under slutet av 80-talet och början på 90-talet då trenden hette rationaliseringar, effektiviseringar och nedläggningar av familjejordbruken. Vilken bonde vågade köpa och investera under den politik som rådde under 90-talet? Bönderna och landsbygden i Sverige fick betala ett högt pris när moderniteten svepte över landet.

Väderstadsverken genomgick i samband med tiden en kris.  Crister Stark, innovatör och dåvarande VD för företaget, insåg att det enda som skulle gå att sälja var maskiner som rationaliserade jordbruket. Så inleddes en intensiv utveckling och två såsystem, Rapid och Concorde, arbetades fram. Den nära kopplingen till verklighet, praktik och samarbete med praktiskt arbetande bönder visade sig framgångsrik och vände osäkerheten till framgång. Försäljningen ökade och när Sverige gick med i EU var krisen över och framgångsåren började.

Jacob Nilsson betonar att utvecklingen hela tiden har ett öga på vilka behov som efterfrågas både inom det egna landet och på den globala marknaden. Policyn är att göra nytta för bönder, medarbetare och samhället.
– Crister Stark är den verkliga innovatören och han har alltid papper och penna beredda för att skriva ned idéer som han själv upptäcker eller någon medarbetare påpekar, säger Jacob.

Under 2000-talet har företaget fått många utmärkelser som 2012 Silverbillen från Jordbrukstekniska föreningen, och som första lantbruksföretag i världen ett miljöpris: Carbon Trusts ”carbon footprint certifikation”. 2015 var det dags för Machine of the year för kultivatorn Opus och en silvermedalj för Automatiskt Crossboard. Toppen av framgångarna var ändå det världsrekord som såmaskinen Tempo satte då den i Ungern 2017 sådde 502 hektar majs på 24 timmar!

Det finns ett stort intresse för ekologisk odling och Jakob beskriver hur Väderstad utvecklar maskiner för effektiv ogräsbekämpning som Ferox och Swift.
– Det framtidens bönder efterfrågar vill vi utveckla, betonar han och ler.

Matrialet i Väderstads maskiner är svenskt stål och Crister Stark brukar säga: ”Inget ogräs är resistent mot svenskt stål.” Det påståendet lovar gott, särskilt för ekologisk odling där den mekaniska bearbetningen ersätter den kemiska ogräsbekämpningen.

Väderstadsverken ligger mitt på slätten med sina rödmålade byggnader och ofta behöver nya tillverkningshallar byggas. I verkstadsdelen är allt rationellt och de moderna robotarna spar muskelkraft och garanterar precision och därmed jämn kvalitet. Människan bakom allt är dock det viktigaste och varje medarbetare har sin uppgift i det stora maskineri som utgör Väderstadverken.

Bild och text: INGA-BIRGITTA WIDÉN, HANS BLOMBERG

                   

Share