Det sjunkande skeppet läcker

Ärligt talat. Angående läckan av information på Transportstyrelsen. Jag har varit med så mycket, så jag är övertygad om att regeringschefen visste mera och tidigare än vad som antytts. Eller åtminstone någon av hans närmaste medarbetare. Jag är inget fan av Löfven, men måste säga att det under dessa omständigheter var det lugnaste som kunde ske att det inte blir ett nyval.

Man blir nästan lite besviken på Alliansen som driver symbolpolitik. Även om jag ser de skadliga effekterna för Sverige av att S använt V som stödparti är det inte trovärdigt av Alliansen att driva fram ett sätt, som drivet hela vägen till nyval. En Allians som under tre år varit allt annat än allians är inte beredda att kliva fram och regera på riktigt.

Jag tycker misstroendeförklaring mot två av de aktuella statsråden är relevant, men tycker det varit strategiskt klokare att köra stenhårt med KU först. Att rikta misstroende mot Hultqvist, ett av de vettigare statsråden med bred förankring i oppositionen också, blir också symbolpolitik. Jag märker att många borgerliga sympatisörer hejar på Alliansen, ivriga att se dem fälla regeringen.

Läckaget av informationen från Transportstyrelsen är verkligen allvarligt och att erbjuda strafföreläggande om verkets GD erkände brott, istället för att väcka åtal luktar politisk påtryckning lång väg. Missförstå mig rätt, jag tror verkligen Sverige behöver något bättre än den skadliga vänstersväng denna regering inneburit, men kan inte se hur ett nyval nu med det parlamentariska läge som råder skulle kunna ge den stabilitet och riktning som vore önskvärt. I sin iver att visa sina väljare handlingskraft tror jag Alliansen faktiskt stärkt Stefan Löfven och hans regering. För mig handlar det dock om att vara taktisk. Att känna blodvittring och kräva avgångar hos statsråd, men inte den högre ledaren, tycker jag blir på gränsen mot populism.

Misstroendeförklaring och KU är två olika delar, men som jag ser det vore det mera konstruktivt att kräva extra och snabbinkallad KU-process som får klargöra bättre vilka som begått fel och brister. Då kanske man till och med skulle kräva misstroendeförklaring även mot regeringschefen och köpt sig lite tid att faktiskt prata ihop sig som en Allians. En Allians som för övrigt – innan detta kom upp – inte ens kunnat enas om hur man skulle hantera höstens budgetförslag från regeringen, med vinster i välfärden, flygskatt och annan symbolpolitik drivet mera av MP och Sjöstedt än av pragmatiska mittensossar, så kallade gråsossar.

Jag tror att detta än en gång riskerar att skicka väljare in i famnen på sossarna. Kvar står borgerliga kärnväljare och applåderar över kortsiktigt agerande, som i värsta fall permanentar sossarna i regering nästa val med fortsatt stöd av MP och V.

De mitten och vänsterväljare som blidkas av Sossarnas argumentation om att höjda skatter ger utrymme för reformer i välfärden, ser nu Löfven som en acceptabel ledare och ”landsfader”. Sveriges ekonomi går utmärkt och jobben kommer till, för de med svensk etnicitet. Allt drivet av en internationellt stark högkonjunktur i kombo med låga energipriser.

Tro mig, de är många med fast anställning och medelinkomst eller som alternativt nyttjar mycket av Sveriges transfereringssystem, som inte ser effekterna av vårt höga skattetryck, trots att vi jobbar från nyår till augusti för att betala skatten till staten. Den som lever lär få se, men det sista av den här affären/historien har definitivt inte kommit i dagen.

Må så gott i det politisk tillsatta, tillika skyddade, GD:s Sverige önskar Peter

PETER BORRING peter.borring@telia.com
Peter Borring är regionordförande för LRF Östergötland

Share