De lyckas i vildmarkssolens land

Unga entreprenörer långt bort i skogen mellan Finspång och Vånga

Daniel på sin favoritplats.

FINSPÅNG (VB)

Ett ungt par som vet vad de vill och dessutom genomför sin dröm, har slagit sig ner på gården Lada, mitt i skogen mellan Finspång och Vånga där duon på sju år skapat sig ett komplett liv bestående av familj med barn och hund, ett fint hus, ladugård och djurstallar med får och tjurar samt ett entreprenadföretag med fem anställda utöver dem själva, allt i nybyggda eller renoverade lokaler.

När undertecknad en riktigt ruskig höstmorgon hittar fram till gården Lada som ligger sju kilometer in i skogen från Falla, strax söder om Finspång, men i Norrköpings kommun, möts man av stora öppna ytor med fina nymålade hus och en hel del maskiner, men främst av Caroline och Daniel Rolander, 30 respektive 34 år gamla. De finns i det nya kontoret bakom den stora maskinverkstaden.

Ungdomarna som träffades redan 2005 har sedan dess utvecklats till ett radarpar som med stor självsäkerhet och naturligtvis inte utan stolthet berättar om sin resa till den väletablerade situation som de idag befinner sig i. – Den stora anledningen till att vi tagit oss genom alla vedermödor hittills är nog att vi kompletterar varandra så väldigt bra, säger Carro och påpekar att Daniel är en fantastisk praktiker som förutom att köra alla maskiner även är duktig på byggnation av olika slag.

– Carro, å andra sidan, är en begåvning på administration och har, delvis med hjälp av sin farfar, byggt upp en kunskap som gör att hon klarar företagets hela pappersexercis med glans, samtidigt som hon har huvudansvaret för hushållet och dessutom ibland hjälper till i anläggningsarbetet, genmäler Daniel. Bägge är lika djupt involverade i företaget och tar alla beslut tillsammans. År 2011 när de började leta hus, jobbade Caroline som administratör inom sjukvården och Daniel var förare på en grävmaskin i en annan firma. När gården Lada dök upp på Hemnet var de säkra på att det var ett objekt för dem.

– Mäklaren tog oss inte riktigt på allvar, säger Caroline, så vi gjorde i stort sett upp affären med den förre ägaren och ställde mäklaren inför faktum. Efter att de flyttat till Lada satte de genast igång med en genomgripande ombyggnad av boningshuset som behövde en total ”makeover”. – En rätt jobbig tid att bo i ett hus som man totalrenoverar, men med en hel del hjälp av släkt och vänner och inte så lite entusiasm gick allt bra, skrattar paret.

Sin egen firma startade de genom att köpa in sin första hjulgrävare, vilken avhämtades två dagar före parets bröllop i maj 2013. Efter detta jobbade Caroline fortfarande inom sjukvården medan Daniel körde sin maskin och skaffade sig referenser. När sonen Oskar äntligen föddes i februari 2016 stannade Caroline hemma för att efter graviditetsledigheten börja arbeta i firman.

– Vi hade då kommit in på marknaden och kände att vi vågade satsa vidare, säger Daniel. – Först köpte vi in en egen grusbil och anställde en förare till den och senare under 2016 köpte vi en bandgrävare och anställde en maskinist som då fick anställningsnummer fyra. Mycket kan man göra med en bra grävmaskin, men om man ska kunna ta kompletta anläggningsjobb behövs även anläggare på marken, så anställd nummer fem blev en markarbetare. 2017 anställdes ytterligare två personer. Dessutom inköptes företagets första helt nya maskin i maj; en hjulgrävare från Volvo. Av bara farten byttes bandgrävaren ut mot en ny i juni 2017.

Detta år byggdes dessutom det stora huset innehållande garage/verkstad samt kontor och personalutrymmen. – Det hade nog aldrig gått utan min far, säger Daniel, som själv gjort väldigt mycket av alla byggjobb. Under innevarande år har uppdragen ökat markant och firman har köpt in ett helt nytt ekipage för grus och maskintransporter; en Scania med lastväxlare och treaxlat släp som totalt lastar 32 ton och kostar som en bra placerad villa i Norrköping.

Alla maskinerna är nu miljöcertifierade, vilket krävs för jobb i tätorter. För att klara vintersäsongen har de också satsat på att ta entreprenad på väghållning, inklusive snöröjning, buskrensning, diken och vägbana åt privata vägföreningar i trakten.

Text och bild: LASSE JOHANSSON

Share