Blandad publik vid gammaldags skörd

Gården Hosum i Gryt var värd för aktiviteten

Här slår hjärntrusten sina kloka huvuden ihop för att få i ordning självbindaren.

GRYT (JB)

Det var stort intresse för att vara med vid skörd med självbindare vid gården Hosum i Gryt. Bakom arrangemanget stod Grålleklubben med Ulf ”Uffe i Bygget” i spetsen. I våras såddes… havren med hästdriven såmaskin av Bengt Lindgren, sedan gärdet harvats med veterantraktorer, företrädesvis Grållar.

Trots minimal annonsering, på grund av fortsatt smittspridning, hade många mött upp. Något som klart visar att det finns ett behov av aktiviteter av detta slag och inte minst för att träffas och språkas vid.
– Det är roligt att vi ändå kan ordna något och att vi har en eldsjäl som ”Uffe i Bygget” som lägger mycket jobb på sådana aktiviteter, säger ordföranden i Svenska Fergusonklubben Grålle, Paul Johansson.

Visst är det företrädesvis ”gamla gubbar” som vill uppleva nostalgin vid en tillställning som denna. Men det var många yngre familjer på plats och en hel del barnvagnar med mycket unga deltagare i fanns där också.

Praktisk med tanke på tillgängligheten, och som ”reklamplats” för evenemanget, är att gärdet ligger alldeles utmed vägen mellan Valdemarsvik och Gryt. En väg som är väl trafikerad en helg i augusti.

Uffe hade åter tagit ut självbindaren av märket Aktiv. Samma maskin som användes även förra året. Kärvarna kom sedan till användning i många trädgårdar, till glädje för småfåglarna vid jultiden. Samma användning planeras även i år.

Dagen till ära hade han skaffat nytt bindgarn, eftersom det förra året var problem med att garnet gick av, med irriterande driftstopp som följd.

Som brukligt var det lite strul med att komma i gång. Dukarna som sitter på bindarna har ju några år på nacken och att få dem lagom spända för att transportera havren upp till knytapparaten kan vara knepigt. Men med hjälp av den hjälpvilliga expertisen på plats var detta snart åtgärdat.

På tal om knytapparaten, så kommenterade Caroline Carlsson denna.
– Det var en fantastisk uppfinning på sin tid att kunna konstruera denna som revolutionerade skörden. Det är ju i princip samma system som än idag finns på lös- och hårdpressar, sade Caroline.

Hon och hennes man Anders arrenderar marken som kom till användning via företaget An-Ca Lantbruk, som bedriver köttdjursproduktion. Fyndigt namn förresten.

Till en början var det Uffe själv som ”spakade” självbindaren, men hustrun Else-Marie tog sedan över. Båda är synnerligen intresserade av att hålla traditionen med att använda gamla metoder vid sådd och skörd.

Traktorn kördes först av Per-Inge Jacobsson, som äger gården där skörden ägde rum. Han avlöstes sedan av Magnus Ek, något som han gjorde med bravur. Magnus har aviserat att han inte ställer upp till nästa riksdagsval för Centern. Kanske bonddräng lockar i stället?

På plats var förstås Bengt Lindgren, men denna gång utan nordsvenska stoet Samira. Även hustrun Monika lyste med sin frånvaro.

– När vi inte skulle ta med hästen, valde hon att stanna hemma, sade Bengt.

De båda är annars ett troget par tillsammans med deras häst i samband med olika evenemang. Av kända orsaker har det blivit lite glest med sådana, men förhoppningsvis lättar det något.

Text och bild: HANS ANDERSSON

Share