FINSPÅNG (JB)
Som djurägare finns det mycket som man kan göra själv för att undvika att djuret drabbas av sjukdomar. Skulle ändå ett sällskapsdjur bli sjuk eller ha råkat ut för en olycka bör man vända sig så fort som möjligt till en veterinär.
I Finspång arbetar Kjell Andersson som har en egen smådjursmottagning och han vet allt om djurs hälsotillstånd och vilka sjukdomar som kan drabba en hund, katt eller något annat smådjur.
– Våra patienter är till huvudsak hund och katt men det förekommer även smådjur som marsvin, kaniner, råttor och någon enstaka fågel. En gång fick vi faktiskt in en struts som blivit sjuk och det var en oväntad och häftig upplevelse. Däremot tar inte kliniken emot några reptiler utan dessa hänvisas vidare.
– Hund- och kattägarna kommer hit för att vi ska hjälpa deras djur att bli av med tandsten eller om det är problem med tandlossning.
Hundar med olika arter av hudproblem är också en vanlig åkomma.
– Skulle ett djur ha varit med om en olycka där det krävs ortopedisk behandling skickar vi djuret vidare. Vi har en röntgenutrustning och ser snabbt vad som behöver åtgärdas. Är det ett enklare benbrott som endast behövs bandageras eller gipsas så gör vi det här på kliniken.
Smådjursmottagning kastrerar både hundar och katter och veterinärbesiktigar valpar åt kennelägare som sysslar med avel och uppfödning.
Hundar och katter äter ibland sådant som inte är direkt hälsosamt att få ner i magen. Kjell minns en hund som satt i sig en lång brodyrnål och där blev hunden ordinerad att äta sparris som kapslade in nålen som sedan kom ut den naturliga vägen utan att ställa till med några skador i mage och tarm.
– Häromdagen kom det in en katt där ägaren sökte för ett problem. Vid röntgen visade det sig att katten ätit upp några hjul tillhörande en leksaksbil. Det är lite ovanligt att katter äter upp saker men ibland kan de få för sig att göra det. Nålar med tråd till exempel, vilket är vanskligt eftersom tråden kan lägga sig runt tungan och göra skada. Sväljer katten tråden kan det gå riktigt illa om det skär in i tarmen vilket är vanligt då tarmen jobbar.
– I samband med klövverkning kan hundar vara framme och äta bitar av klövar som ligger på marken och det kan ställa till med magproblem, berättar Kjell.
Varje hundägare vet att choklad är direkt olämpligt att ge hundar, men Kjell menar att det är den mörka chokladen som är farligast eftersom den innehåller höga halter av kakao. Skulle oturen ändå varit framme och hunden satt i sig mörk choklad ger Kjell kräkmedel.
– Det kan vara knepigt att ta reda på vad djuret lider av för åkomma. Därför är djur – ägarens berättelse av stor vikt. Vi tar också prover och ibland behöver vi röntga djuret men kommer snabbare fram till ett resultat om vi får en ordentlig bakgrund.
Att besöka en veterinär kan ibland kännas skrämmande för både djurägare och djuret. Kjell kan konsten att bemöta både djur och dess ägare med respekt och omsorg. Han själv känner ingen ängslan över att bli biten av en rädd eller aggressiv hund.
– Visst kan det hända men oftast märker jag om något är på gång. Det gäller att använda sig av rätt teknik men är hunden aggressiv och vill hugga använder vi munkorg för jag måste kunna jobba säkert. Ibland får någon av mina medarbetare vara med och hålla i djuret för att uppnå en ökad säkerhet.
Kjell efterstävar alltid att inte stressa upp djuret och det gäller även djurägaren som kan påverka djuret med sin egen oro.
– Vissa gånger kan det vara bättre om djurägaren väntar utanför under behandlingen, säger Kjell som har stor för – ståelse över att husse och matte känner sig oroliga och stressade när deras djur blir sjuka.
Kjells råd till hundägare är att se till att vaccinera sin hund mot sjukdomar som parvo, valpsjuka och HCC, hepatit som är en smittsam leverinflammation. Kattägare bör vaccinera sin katt mot kattpest och eventuellt kattsnuva beroende på om de träffar andra katter. Att hålla sitt djur i lagom hull men rätt utfodring eftersom många katter och hundar är överviktiga.
– Munstatus är en viktig punkt, speciellt hos små hundraser som lätt får tandsten. Det går att förebygga med tandborstning och viktigt är att börja träna in tandborstningen redan när hunden är valp. Även katter kan lära sig att få tänderna borstade men det krävs en stor portion med tålamod.
Genom att sköta om sitt husdjur på rätt sätt bidrar det till att djur och ägare får många trivsamma och sjukdomsfria år tillsammans. Skulle ändå djuret bli sjukt finns Kjell att tillgå som dessutom snart flyttar sin praktik till nya fina lokaler vid Viberga köpcentrum.
Text och bild: CARINA LARSSON