Arla i Uppdrag granskning

Svenska bönder går på knäna och mejerijätten Arla säger att de vänder på varje krona. Men Uppdrag granskning kan avslöja hur chefer och tjänstemän slösat bort pengar på flott representation, privata inköp och golfrundor.

Det är interna dokument som visar att Arlas chefer och tjänstemän inte varit så sparsamma som de utgett sig för. Fakturor visar hur företagskort har använts och fakturorna avslöjar även andra kostnader som företaget har haft.

Det handlar om tusentals poster från 2014, ett av de värsta krisåren för svenska mjölkbönder. När Uppdrag granskning går igenom fakturorna dyker flera märkliga kostnader upp. Förutom rent slöseri på dyr representation, taxiresor och banketter, har chefer och tjänstemän låtit bönderna betala för privata inköp.

På Kulla gård i Vimmerby satsade Jonas och Johanna Karlsson fullt ut på mjölkproduktion under sju år. Men efter ett allt för tufft 2014 tvingades de lägga ned verksamheten och säga upp medlemskapet i Arla.
– Det är så främmande allt det här, det är ju en annan värld. Vi kan inte relatera till det överhuvudtaget, säger Johanna Karlsson.
– Vi lever ju inte riktigt på samma planet, säger Jonas Karlsson.

I säsongens första Uppdrag granskning har Valeria Helander och Sofia Djiobaridis undersökt hur Arlas chefer och tjänstemän har använt mjölkböndernas pengar.

Share