Kunskapskväll om hästföretagande

Hästen i Östergötland bjöd på workshop och diskussioner

Många intresserade besökte Hästen i Östergötland 2024, en kunskapskväll på Mantorp hästsportarena med föreläsningar och workshop.

HÄST (JB)

Flera aspekter i hästföretagande behandlades under en kunskapskväll på Mantorp hästsportarena. Agria, Länsstyrelsen och Ludvig & Co föreläste.

I Mantorp Hästsportarena hölls ”Hästen i Östergötland 2024” som var en kunskapskväll med fokus på hästföretagande. Kvällen var ett samarbete mellan Östergötlands ridsportförbund, ÖRF, Hushållningssällskapet, Länsstyrelsen och Mantorp Hästsportarena. Lokalen var i det närmaste full så intresset var stort.

På programmet stod tre intressanta och relevanta föreläsningar samt en avslutande workshop.

Först ut skulle Anette Graf, Agria, berätta under rubriken ”SLO och hästarnas #metoo”. Här skulle det handla om djurvälfärd på många sätt. Innan föreläsningen berättade hon lite om Agrias roll och vad hon tycker är de viktigaste punkterna för hästen idag:

– Nu på senare tid pratar vi också om hästarnas mentala hälsa, att hästarna ska få må bra, inte bara fysiskt. Där har jag min spetskompetens, jag jobbar väldigt mycket mot välfärd och föreläser mycket om välfärd så det här är lite utöver mina vanliga arbetsuppgifter i Agria.
– Det här är mitt specialintresse, hur vi ska utveckla oss med hästen så att de ska må så bra som möjligt.

Mår hästarna bra i Östergötland?
– Generellt sett, inte bara i Östergötland, utan generellt i Sverige har hästarna det väldigt bra, sa Anette Graf. Vi har bra grundregler och bra inställning. Till exempel att hästen ska ha utevistelse och bra foder. Vi har våra ridskolor som lär upp dem som inte kan så mycket om hästar och lär dem rida på ett bra sätt. Det är ganska unikt att vi har det här systemet med ridskolor.

Vad är den viktigaste frågan för hästen idag?
– På det stora hela har hästar aldrig haft det så bra någon gång i världshistorien som de har det nu, men i kombination med att samhället också ställer högre krav på hur djur mår så kommer vi ha en utmaning att fortsätta utvecklas så att vi även framöver kommer ha den bästa välfärden.

Petra Cullborn Hastings, Ludwig & co höll sig under rubriken ”Nyfiken på hållbart hästföretagande? Vad krävs?”. Det blev förstås mycket om själva grunden för hästföretagande och företagande generellt. Ändå är det mycket som är lätt att glömma bort på vägen och behöver påminnas om. En sådan del är grundkraven för näringsverksamhet.

Andra delar i företagandet handlar mycket om resursutnyttjande och resurseffektivitet. Petra är en varm förespråkare för digitalisering och kunde påvisa fördelarna genom några exempel. En sådan fördel är att få tid till annat, mer tid för verksamheten som sådan.

Relaterat till digitalisering är att det blir enklare att kontinuerligt kunna stämma av hur det går för verksamheten, vilket är oerhört värdefullt. Vad görs bra och vad måste förbättras? är frågor man måste ha med sig och kunna ha en överblick över. Man ska kunna styra sin verksamhet och få vinst.

Lovisa Granberg, länsstyrelsen och Greppa näringen hade en lite annan vinkel på hästföretagandet med rubriken ”En djupdykning ner i gödselhögen & hästhållningen”.
– Vi har stor potential att ha fler hästar på naturbetesmarker. Vi har mycket naturbetesmarker som växer igen. Få ut fler hästar där, att få fler hästägare att inse att hästen kan vara en nytta för de verksamheterna och sprida ut dem mer. Vi har väldigt mycket hästar koncentrerade på en liten yta.
– Hästen mår nog lika bra här som i andra län. Vi har mycket god verksamhet här, men om man ser till miljöfrågor, som jag jobbar mycket med, har vi ganska stora fosforläckage och sådär till vattendrag och Östersjön, som vi behöver jobba med. Jag tror det finns ganska många som skulle behöva skruva på sina gårdar och göra det lite bättre.
– Nu pratar vi mycket om djurvälfärd, men jag tror framåt att vi behöver göra det tydligt att vi får hålla på med hästar, men inte bara behöver göra det på ett etiskt sätt utan även på ett miljömässigt sätt. Allmänheten måste tycka det är godtagbart.

Angelica Weisner, också från Greppa, och Malin Hägg, Hushållningssällskapet i Östergötland tog över en stund innan Lovisa kom tillbaka och startade en workshop.

Kvällen var mycket givande, fylld med fakta och relevanta aspekter.

Text och bild: BO BÄCKMAN

Share