Ändrat klimat ger svängiga skördar

Trots ökning med 18 procent ligger skördarna fortfarande under snittet

Fler ojämna skördar är att vänta på grund av klimatförändringarna skriver LRF.

SVERIGE (PM)

Jordbruksverket beräknar att den svenska spannmålsskörden landar på 5,1 miljoner ton 2024, en ökning med 18 procent jämfört med katastrofåret 2023. ”Vi ser alltmer… ojämna skörderesultat och det beror på ett förändrat klimat”, säger Fredrik Andersson, jordbrukare och förbundsstyrelseledamot Lantbrukarnas Riksförbund.

Trots att årets spannmålsskörd landar på 5,1 miljoner ton, vilket är en ökning från förra årets nivå, ligger den fortfarande sex procent under genomsnittet för de senaste fem åren.

Förra året nådde den svenska spannmålsskörden endast 4,3 miljoner ton, vilket motsvarar cirka 20 procent under normalnivån. Ett annat svagt skördeår var 2018, då extrem torka resulterade i en total skörd på endast 3,2 miljoner ton – långt ifrån den årliga spannmålskonsumtionen på drygt fyra miljoner ton.
– Klimatförändringarna skapar stora utmaningar ute på åkrarna samtidigt som vi behöver hantera en orolig omvärld med otroligt volatila kostnader och intäkter vilket försvårar långsiktig planering och viktiga investeringar som klimatanpassning, säger Fredrik Andersson, jordbrukare och förbundsstyrelseledamot Lantbrukarnas Riksförbund.

Enligt LRF:s beräkningar motsvarar årets skördeökning för spannmål 0,8 miljoner ton ungefär 1,5 miljarder kronor i ökade skördeintäkter jämfört med i fjol. För en gård med 100 hektar spannmål innebär det ökade intäkter på drygt 200 000 kronor jämfört med 2023, vilket i många fall fortfarande innebär ett minusresultat när alla kostnader beaktats.
– Årets skörd är ett steg i rätt riktning, men faktum är att den hade behövt vara mycket bättre. Det ekonomiska läget är och förblir väldigt skört för många jordbruksföretag, säger Fredrik Andersson.

– Det är bara ekonomiskt hållbara företag som kan göra de investeringar som krävs för att möta ett förändrat klimat, på ett sätt som är bra både för människa och miljö. Men då måste man se till att den svenska bonden får rätt förutsättningar att göra de investeringar som krävs för att klimatsäkra svensk matproduktion.

Källa: LRF

Share