Hemkommen från årets lantbruks- Elmia snurrar tankarna. Som alltid när jag går på lantbruksmässor fylls jag av framtidstron,… engagemanget från alla utställare och fascineras av hur mycket tekniska lösningar och hjälpmedel – även immateriellt – som den svenska lantbrukaren har tillgång till. Även om jag gillar Borgeby och andra fältmässor, där det alltid blir lite mera informellt och naturligt när utställning sker i fält, så gillar jag högtidligheten på en inomhusmässa.
Jag fick förmånen att stå en eftermiddag i Agtech Swedens innovationsarena som genomfördes tillsamman med Elmia. Det är verkligen häftigt hur mycket innovationer som finns ”i röret” eller redan ute på marknaden för oss på gårdarna!
Men mässan ger så klart också andra reflektioner. Vi hör återkommande mantrat att för att vara attraktiva för unga måste vi visa hur tekniskt avancerad bransch vi är men också kunna investera i den senaste tekniken för att attrahera dessa digitalt infödda ungdomar… Är det verkligen så, funderar jag? Dagens ungdomar hänger inte på Snapchat och Twitter för att det är tekniskt häftigt utan för att det är väldigt enkelt sätt att hålla kontakt med många. Bara för att dagens unga är digitalt infödda får vi inte tro eller underskatta att de varken vill eller måste kunna känna engagemang för de biologiska faktorerna som särpräglar vår bransch. Tittar man på naturbrukseleverna så flockas de gärna runt de största maskinerna men är det för att det är just stora och häftiga eller för att de är mest teknisk avancerade? Jag lutar åt det förstnämnda.
Och alla de engagerade tjejer och killar som tävlar i att visa upp de fantastiskt fina korna. Lockas de till branschen för alla tekniska lösningar som finns att tillgå i dagens ladugårdsarbete? Underskatta inte djur och mekaniska maskiners attraktionskraft även för de yngre.
Apropå stora maskiner hade jag ett samtal med en handlare som vi skulle behöva resonera mera om på branschnivå. Han menade att de så klart gärna säljer stora traktorer, men har medvetet också försökt satsa på prisvärda ”hästgårdstraktorer” för att få ut enheter och få volym. Bland annat av den anledningen hade just hans leverantör faktiskt inte hade sortimentets största tröska med sig till Elmia, utan en mera med dagens mått, medelstor tröska.
För tänker man ett steg till, vilken maskinhandlare vill och kan byta in de allra största maskinerna om några år och framförallt till vem ska de sälja dessa i nästa steg om de är relativt väl nyttjade men ändå betingar ett antal miljoner i pris? Hittills har vår svaga pesetas och försäljning utomlands ”räddat” kalkylen, men kommer detta vara för evigt?
Branschens fokus på att fronta de största maskinerna som görs för helt andra förhållanden än de svenska till allt färre men större lantbrukare kommer leda till sotdöden för maskinhandeln. Hur ska de kunna hålla eftermarknad och serviceorganisation på allt färre sålda enheter? Detsamma gäller egentligen rådgivning och förnödenheter!
Och tar man Elmia som exempel där det för 30 år sedan samlade 30 000 personer som samlingsplats för det svenska lantbruket men nu samlar drygt 20 000 så visar det hur lantbruket aktivt håller på att såga av grenen för ett viktigt argument gentemot övriga samhället: Alla de som vi indirekt sysselsätter. Ökad producerad volym är inte allt, antalet bönder har faktiskt betydelse också!
Som ett litet tecken i tiden – om man vill se positivt – så hade en av de större leverantörerna en treskärig växelplog med i sin monter. Förvisso helt ointressant att köpa med tanke på priset för den som bara behöver tre skär, men ändå… Eller vår östgötska stolthet som tillverkar fina röda maskiner hade i montern ett antal fyra-fem metersmaskiner som förvisso också kräver rätt rejäla investeringskonton, men ändå passar en bredare målgrupp bönder än bara de största tio procenten av bönderna. Det ju trots allt rätt tråkigt med en mässa där 90 procent egentligen kan gå hem…
Må så gott i ett tekniskt ljusnande Sverige fyllt av människor som lockas av djur, växter och robust mekanik, önskar Peter
PETER BORRING
samhällsdebattör och opinionsbildare