Hushåll med låneutrymmet
SVERIGE (JB)
Det finns flera sätt att finansiera en maskininvestering. En bra början är att tänka igenom det hela, upprätta en plan så man hushållar med låneutrymmet.
När det är dags att göra en maskininvestering i jord- eller skogsbruk så är finansieringen en kärnfråga. Ska man låna, ta på avbetalning, använda sparade medel om sådana finns eller leasa? Finns det alls något helt rätt eller är det en gråskala där man väljer det som är mest rätt för en själv?
– Generellt när man ska göra en investering är att tänka igenom och räkna på det, fundera, säger Jörgen Löfqvist, investeringsrådgivare på Ludvig & Co.
– Egentligen är det att fundera igenom vad man ska köpa, att man köper de grejer man behöver, inte mer inte mindre och att man återinvesterar kontinuerligt så man håller produktionsapparaten igång så man inte urholkar den. Ofta är det väldigt stora investeringar.
Att varken köpa mer eller mindre än det som behövs kan låta självklart, men liksom att det finns konkreta skäl för inte köpa onödigt dyr maskin så finns det risker med att vara alltför sparsam. – Investerar man för lite så kan det komma efter och sedan kan det vara svårt att komma ifatt.
Ett sätt att skapa sig en överblick är att göra en investeringsplan som skulle kunna sträcka sig fem år framåt eller tio. En sådan plan behöver sannolikt ses över och kanske revideras på grund av exempelvis den tekniska utvecklingen, som emellanåt går rasande fort.
– Kanske ska man också göra kalkyler eller räkna lite på det. Kanske ska man också göra en budget så man ser så att man klarar av att betala det.
– Ibland känns det om att det är lätt att handla maskiner och ibland är det attraktiva räntor, men det är amorteringen som många gånger är den kanske större punkten än vad räntan är.
Tänk efter, planera och kalkylera, gör en investeringsplan. Frågan om vad som är mest förmånligt, leasing eller avbetalning, har egentligen inget absolut svar. Det som är en avsevärd skillnad är att medan leasing är ett hyresavtal så betyder avbetalning att man äger maskinen och där börjar skillnader bli mer tydliga:
– Avbetalning, då äger du maskinen och har den med i din egen balansräkning och gör avskrivningar på den. Du har lånat till den.
– Jag skulle säga att avbetalning är det absolut vanligaste inom lantbruk. Leasing och avbetalning är två olika sätt att göra samma sak.
Sedan är det frågan om att ta av sparade medel, om man har sådana.
– I viss mån måste man ha en insats, säger Jörgen Löfqvist. Det är aldrig fel att spara pengar om man kan. Ur bankperspektiv så är det mycket fokus på privatkunder att man ska ha ett månadssparande, men den frågan är nog inte så vanlig på företagssidan och för lantbruken.
– Det är aldrig fel att kunna bygga lite kapital. Sedan hur du använder kapitalet, det kan vara så att bäst avkastning är att finansiera maskiner så mycket som möjligt själv och spara kostnader på det.
Att använda delar av jordbruksfastigheten som säkerhet för lån kan vara en lösning, men det finns förstås även att tänka på också med den varianten.
– Då blir det mer som ett vanligt lån i banken. Sedan är det lite såhär att ekonomi betyder att hushålla med de knappa resurserna. Om du har andra större investeringar på gång, ska bygga, köpa fler fastigheter, genomföra generationsskifte, så kanske man inte ska använda låneutrymmet som finns på fastigheten för att köpa inventarier.
Ska man tänka olika för större och mindre maskininvesteringar, eller är det ungefär samma sak?
– Det är lite från fall till fall. Det är inte alla gånger lätt att ha ett generellt svar. På något sätt ska man hushålla, men mindre inventarier ska man nog finansiera själv om det går.
– Alla har sina förutsättningar så det är inte lätt att generalisera, säger Jörgen Löfqvist.
Text: BO BÄCKMAN