Dags för äppelskörd

Ekologisk odling med naturlig balans

Maria Beck-Friis Tomé och Alejandro Tomé García driver ekologisk äppelodling på Söderö som nu ger sin tredje skörd.

ÅTVIDABERG (JB)

Det är dags för tredje årets äppelskörd på Söderö. Så ny är äppelodlingen här. Ändå så har man såväl bra skördar, kunder, samarbeten, eget musteri med mera.

Söderö, beläget mellan Kisa och Åtvidaberg, nämns i skrift redan under tidiga 1400-talet. Gården drivs idag av den fjärde generationen Beck-Friis, Maria Beck- Friis Tomé, tillsammans med Alejandro Tomé García.

– Vi tog över 2012, berättar Maria. Det är en familjegård.

De har startat en ekologisk äppelodling.
– Hela Söderö är 2 300 hektar stort, förklarar Maria. Produktiv skogsmark är 1 900 hektar. Skogen är kärnan i verksamheten. Det är stommen i det hela, men vi ville utveckla verksamheten.
– Spannmålsproduktion är inte aktuellt med jordarna och förutsättningarna här, men marken är en väldigt bra resurs. Hur ska vi nyttja den bättre? Vi kom in på odling och äpplen.

Äppelträden beställdes 2018 och 9 700 träd kunde planteras 2021. Frukträd har givetvis funnits på Söderö, men inte som någon egentlig äppelodling så det var alltså väldigt nytt.
– Varken jag eller Maria hade en aning, berättar Alejandro. Det var många nätter och timmar att läsa om äpplen, gå kurser, besöka gårdar i Spanien och Italien i äppelområdena.

– Vi tyckte det var roligt för äpplen ger en möjlighet, som med druvor, att göra en massa saker med dem. Man kan ha en liten skala, man kan utveckla.

Beslutet att odla äpplena ekologiskt var närmast självklart så det togs mycket snart.
– Med konventionell odling så tappar man, säger Alejandro. Det är inte så långsiktigt att driva odling så hårt. Man börjar se nu till exempel på vinodlingar på kontinenten att jorden utarmas.
– Så bor vi nära och i konventionellt sprutar man hela tiden, tillägger Maria. Vi vill inte leva i den miljön. Ekologiskt är lite krångligare, men också lite roligt.

Specifika utmaningar med ekologisk odling finns ju, men metoderna mot sådant som skadeinsekter är flera. En är att spruta med nässelvatten eller liknande, men den mest intressanta lösningen på Söderö är något helt annat:
– Vår äppelodling är lite vildare. Vi har sått blom – blandningar mellan raderna och det gör att det också finns nyttoinsekter som hjälper till att hålla skadedjuren i schack. Vi vill att det ska finnas skadedjur för då finns nyttoinsekter.
– Vi försöker skapa ett naturligt ekosystem som är i balans. Blommorna ger också naturlig gödsel. En viss hjälp med att ta skadeinsekter kommer även från fladdermöss och fåglar.

De har hittills blivit två skördar och det är dags att skörda för tredje året. Vad gör ni med all frukt?
– De matäpplen vi tog fram är fantastiskt fina, de försöker vi snabbt få ut till kund så snart vi skördat dem, säger Maria. Vi har också möjlighet att hålla dem i lager ganska länge.

– Vi säljer faktiskt all frukt direkt till kund, vi har också några gårdsbutiker som återförsäljare, annars säljer vi via Reko och Bondens marknad i Linköping. Det är väldigt roligt att ha den här kontakten med kunden. Folk är så intresserade och vill veta mycket om hur vi odlar och var. Vi kommer inte till Bondens marknad förrän i september när äpplena är klara.
– Hermelins grönsaker har vi lite samarbete med. De säljer vår frukt när vi får till det med logistiken. Vi samarbetar också med Finca Solmark.

Efterfrågan finns och den frukt som inte duger till matäpplen mustas och musten säljs som bag in box. Den säljs också i småflaskor till kaféer.
– Vi tog ganska snabbt beslutet att investera i musteri också. Det är jättespännande för det är en liten industri där. Vi kände att vi måste ta tillvara på vår egen frukt.
– Nu i höst räknar vi med att också kunna ta emot äpplen som kommer från trädgårdar. Man lämnar frukten här och hämtar musten en annan dag.

Text och bild: BO BÄCKMAN

Share