Bra tänka till vid begagnatköpet

Skötseln central för både säljare och köpare

Säljarna Johan Rangskog och Sofia Rehn tycker att deras kunder generellt har bra koll på vad de köper.

ÖSTERSTAD (JB)

Det finns mycket att tänka på när man ska köpa en begagnad maskin. En betydande skillnad finns också i om man väljer att köpa den hos handlare eller någon annanstans.

När det är dags att köpa en begagnad maskin så gäller det att tänka efter en extra gång innan man slår till. Att se över vilka behov man har är en bra grund. Här och var finns diverse råd inför ett sådant köp, men se helst efter när de publicerats. En del kan vara inaktuellt.

Är det möjligt så ska man titta på maskinen, helst prova den, innan ett köp. Det finns dock mer tänka på.

På Axima i Österstad finns säljarna Johan Rangskog och Sofia Rehn. De börjar med att nämna den tidigare ägarens, säljarens roll. En kännedom om denne är en bra utgångspunkt.
– Det är ju framför allt om vi ser att man skött traktorn och följt serviceintervallerna, att man servat den inne på auktoriserad verkstad, säger Sofia Rehn.
– Försäkringsbolagen har blivit ganska hårda på det här.

De kan faktiskt kräva in servicehistorik och vägra försäkra en maskin som saknar en sådan. Andra faktorer som spelar in för försäkring är maskinens ålder och antal timmar den körts.

– De är noggrannare än vad de varit förut, säger Johan Rangskog. Egentligen är det rätt förståeligt. Varför ska de försäkra något som inte skötts?

Sett ur säljarens perspektiv så ger förstås en dåligt underhållen maskin ett sämre pris.

Elektronik måste vara kompatibel med det man har själv och framför allt vara någorlunda aktuell. Hur ska man tänka där?
– Alla stora handlare har idag den kunskapen i huset. Väljer man att inte handla den vägen utan genom auktionssajter och andra sidor då gäller det att man fixar den kunskapen själv, att man läser på. Annars får man ju köpa in den tjänsten i efterhand av den handlare som har det fabrikatet.

Var man ska köpa sin maskin är förstås en fråga fall till fall och inte minst beroende på köparens egen kunskap.
– Det gäller att ha koll på vad för redskap man köper och generellt har ju folk i den här branschen det, säger Johan. De kunder som använder de här maskinerna är ju insatta i sitt yrke. De vet ungefär vad de köper och de vet till vilken handlare de kan vända sig till.

Generellt är det säkrare att köpa genom en handlare än från en auktionssida. Ett klipp på nätet kan visa sig bli väldigt dyrt i slutändan och att behöva hantera ett haveri eller stillestånd till exempel mitt i skörden önskar nog ingen. Axima får därför tala lite i egen sak:

– Jag vill nog säga att det är en större fördel att handla begagnade redskap hos en handlare jämfört med på en auktionssida för en handlare känner till den tidigare ägaren, säger Johan. Det gör inte auktionssidorna. För vår del så har vi en väldigt god kännedom om våra kunder och hur de sköter sina grejer.

Sofia fortsätter:
– Vi ska ju göra maskinen i ordning för att sälja den vidare. I många fall om det inte är för gammalt och slitet ska vi som handlare oftast lämna en garanti till nästa kund. Därför måste man ändå få in det i sin kalkyl och värdering.

Johan tar åter vid:
– Det blir ju en större garanti och en större chans att få en bra hjälp både med hur maskinerna är skötta, vem som haft dem innan, men även med finansiering och frakter. Vi är vana att hantera helheten av affären.

– Handlar man på auktion innebär det du har sagt ja och ska betala den pengen. Sedan är det inget mer.
– Man har också möjlighet att komma tillbaka hos oss efter en månad. Går en maskin sönder som de köpt här så kan vi oftast låna ut eller hyra ut en annan.

Ett bra råd är att undersöka prisbild, utbud och läsa på eller har någon att fråga inför ett köp. Var och hur man sedan gör sin affär är upp till den enskilde köparen.

Text och bild: BO BÄCKMAN

Share