Hummelviks Gård, Gryt

Vackert läge med många möjligheter

default

Ett sammanhängande skifte om 303 hektar varav 58 utgörs av vatten. Många byggnader och ett stilfullt boende. Välkommen till Hummelviks gård som är till salu.

Gårdens betagande mangårdsbyggnad är uppförd år 1854 och är i två plan. Den har en taxerad boarea om 217 kvadratmeter. Här inne är det modernt, fräscht och bekvämt. Ett exempel inifrån är badrummet med sådant som bastu, klinker med golvvärme och bubbelbadkar. Ett annat är en rymlig så kallad walk in closet.

Vad man genast noterar i det här huset är hur ljust det är. Furugolven, de ljusa väggarna och de stora fönstren som släpper in generöst med ljus gör det här till en genomgående ljus bostad. Tillsammans med de stora ytorna som skänker behaglig rymd så är intrycket, ett skönt hem ”man kan andas i”.

I flygeln finns allrum, kök med vanlig spis och även vedspis, kyl och frys och diskmaskin. På övervåning finns två sovrum.

Bygget är en bostad i 1 1/2 plan. Huset har tre rum och kök på nedre plan och ytterligare tre rum på övre, där även ett före detta kök finns. Bostaden är uthyrd till permanentboende.

En riktig tillgång bland byggnaderna är Halvors. Det är en festlokal med plats för 50 till 70 sittande personer, kanske för en middag eller liknande. Här finns kök, bar, toalett med mera. Möjligheterna är breda och många. På övervåningen finns magasin.

Den stora fina ladugården användes tidigare för grisproduktion och senare hade man lösdrift för köttdjur i den. Byggnaden har anpassats över tiden, byggts om och moderniserats, uppdaterats om man så vill. Idag finns sådant som ett före detta stall, ett tidigare personalrum, loge och torkanläggning här.

Bland byggnaderna finns också hallen Flexen som har en area om 867 kvadratmeter. Idag används den till lagerhållning och båtförvaring. Utrymmet där det nu är båtar blir tillgängligt för köparen.

Ett stycke bort från gårdscentrum, på andra sidan väg 809, finner man enklar, men härliga Hagen som benämns ”torpställe”. Det är mycket fint beläget vid Hulsjön och har bland annat en vedeldad bastu och en brygga. Hagen är för närvarande uthyrt.

Fastighetens areal uppgår till 303 hektar. Av dessa är 58 vatten fördelade på såväl Hulsjön som Östersjön. Enligt skogsbruksplanen finns 128 hektar produktiv skogsmark med ett virkesförråd om 25 400 skogskubik och med en medelbonitet på 6,1. Inägomarken uppgår till 62,8 hektar, som till huvuddelen utgörs av åker.

Med köpet följer även fiske både i Hulsjön och i Östersjön samt jakten som blir tillgänglig nästa sommar.

Hummelvik gård framstår som en möjligheternas fastighet i ett av de mest natursköna och uppskattade områdena vi har. Här finns byggnader, mark och vatten. Ja, det är ju också nära till Gryt och Valdemarsvik.

Text: BO BÄCKMAN

Share