Ängbacka gård, Rejmyre

Återskapat idylliskt 1800-talshem

default

Mycket genomtänkt bostad med 10 rum. orangeri och ateljé. Trädgård med fruktträd, bärbuskar och perenner. Välkommen till idyllen Ängbacka gård som är till salu.

Det är enkelt att hitta hit. Om man kommer söderifrån så är det höger vid Rejmyre och kommer man norrifrån är det bara att köra genom Rejmyre samhälle och vidare utan att svänga av. Fem kilometer bort från finner man Bremyra.

I sådana här bygder har det vanligen funnits verksamheter, ibland har de varit riktigt omfattande och stora. Just här i Bremyra fanns det tre sågverk på 1800- talet. Vid den lilla skyddade viken av sjön Hunn fanns ett av dessa. Idag pryder den betagande Ängbacka gård platsen.

Bygden är fylld av historia och även Ängbacka har sin. Ägaren har enligt uppgift och uppenbart ”lagt ner sin själ i byggnaden för att återskapa ett äkta 1800-talshem.”. Ordet idyll ska användas med försiktighet, men här är det frågan om ordet ens räcker till. Den tjusiga representativa uppfördes 1820 i Alingsås och flyttades till hit åren 2009-2011. 1700-talsflygeln flyttades 2017 från sågen i Rejmyre. Sadelkammaren, även den med rötterna i 1700-talet, flyttades hit från Hävla.

Bostaden har 10 rum och en boyta om 200 kvadratmeter samt ytterligare 65 vilka utgörs av biytor. I byggnaden finns inte mindre än fyra badrum, alla med golv av Carreramarmor. Till bostaden hör både orangeri och ateljé. Salongen med generösa fönster mot sjön är ett annat exempel på vad det här huset erbjuder. Kakelugnar, bibliotek, planlösning och så vidare bidrar till känslan av ett äldre hem.

Varje del från färger till material tycks särskilt utvald för att göra det hemmet komplett. Det är också på det viset. En arkitekt, Bertil Holmer från Borensberg, finns bakom uppförandet av huset, orangeriet och ateljén.

Tomten är lika prydlig och charmig. Här finner man både anlagda delar och delar med mer naturtomt. I den anlagda delen finns olika sorters fruktträd och bärbuskar. Här finns äppelträd, plommon, körsbär och fläder, både röda och svarta vinbär, hallon, björnbär, rabarber och jordgubbar. Det är som det ska vara i en trivsam gammaldags trädgård. Äppelsorterna Åkerö och Signe Tillisch samt plommon av sorten Viktoria finns givetvis här.

I trädgården finns även många sorters perenner. Att ströva runt på grusgångarna eller på gräset, kanske ner till bryggan vid sjön är en stund av sundaste njutning.

En liten kuriosa kring platsen handlar om en båt. Som med många båtar har den sin egen historia. Den levererades 1858, med namnet Gustaf, av Lindholmens Varv för trafik på Riddarfjärden, Stockholm. Någon gång 1863 såldes Gustaf till Östergötland för att gå i trafik på Hunn. 1933 avfördes Gustaf ur Ångpanneföreningens register.

Mäklaren berättar: ”Båten Gustaf som drog två pråmar på sjön Hunn pråmarna sjönk precis utanför land, tittar man noga ser man att det inte växer några näckrosor just där pråmarna ligger på sjöns botten.”.

Ett arv från sågverkstiden finns bevarat på tomten. Kättingen man drog in timret i timmerrännan med har nuvarande ägare använt som dekoration i trädgården. Det är fint att en bit lokal historia får leva kvar på platsen.

Ängbacka gård är tveklöst något utöver det vanliga. Här finns också möjligheter för verksamheter. Till exempel har nuvarande ägare haft bed and breakfast, vilket varit mycket uppskattat. Det är också bara några kilometer till Rejmyre.

Text: BO BÄCKMAN

Share