Avdrag medges för batterilagring

Skatteverket har ändrat sig

Att kunna lagra den el som produceras och inte används just då är önskvärt. Det finns nu skattelättnader att få för sådana batteriinstallationer. BILD: BO BÄCKMANS ARKIV

SVERIGE (JB)

Nu kan man få skattereduktion för installation av system för lagring av egenproducerad förnybar elenergi, det vill säga installation av batterier.

Att ha en produktion av grön el till exempel en solanläggning betyder inte sällan att solen lyser som bäst och ger mest när man behöver minst med el. Det finns lösningar för det här som att leverera ut överskottet på nätet, sälja det, och köpa in när den egna produktionen inte räcker för behoven.

Många tittar nu även på batterilagring och investerar i en sådan. Med nya regler eller snarare ett nytt ställningstagande om system för lagring kan det bli gynnsammare än tidigare med batterilagring. För en tid sedan publicerade Skatteverket:
”Vi bedömer att batterier som helt eller delvis används för att lagra egenproducerad el ger rätt till skattereduktion, även om batteriet delvis används för stödtjänster eller elprisarbitrage.”.

Vidare står det att köpare eller utförare (av installationen) och tidigare nekad skattereduktion ”på grund av att du delvis använder ditt batteri till stödtjänster eller elprisarbitrage, kan begära omprövning av Skatteverkets tidigare beslut.”.

Det finns förstås en del reg ler och krav för att få skattereduktion, men i enkelhet så kan man få en sådan ”för installation av system för lagring av egenproducerad elenergi (batterier) om systemet är kopplat till en anläggning för egenproduktion av förnybar el.”.

I detta finns också att man på fastigheten måste ha en anläggning för produktion av grön el eller att man installerar både anläggning och batterier samtidigt. En kanske onödig språklig formalitet i lagtexten är att elen ska lagras för användning vid ”annat tillfälle än produktionstillfället”, vilket ju är poängen med att alls lagra den.

Man kan inte få skattereduktion för grön teknik om det handlar om att utöka eller installera en ny elcentral.

En viktig del i det här för att få skattereduktion är att ”systemet för lagring i princip endast ska förse småhuset som köparen eller köparens föräldrar nyttjar med el”. Skulle den lagrade egenproducerade elen användas för att förse andra byggnader på fastigheten ges normalt ingen skattereduktion.

Var installationen placeras är inte reglerat till att endast omfatta bostadens tak eller liknande. Den kan istället placeras på exempelvis en ekonomibyggnad eller på till småhuset närliggande tomtmark. Om anläggning finns på åkermark får man dock ingen reduktion av skatt.

Det finns alltså en del att tänka på inför en installation av batterier, men det nya ställningstagandet är ett steg mot det bättre. Skatteverket skriver att avsikten med skattereduktionen för grön teknik ”är att bidra till ökad produktion av förnybar el och minska beroendet av fossilbaserad elproduktion”.

Den hör sortens stimulans ger hushållen nya möjligheter i sin egenproduktion av förnybar el. Det är värt att kolla upp.

Text: BO BÄCKMAN

Share