När du läser detta ligger Earth Hour en eller två veckor bakom oss.
På sociala medier kan man läsa om uppmaningar att på olika sätt delta och uppmärksamma Earth Hour. För dig som lyckats undgå detta moderna avlatsbrev, så innebär det att vi släcker alla elektriska lampor och tänder levande ljus.
Som av en händelse har man kommit på att det är lämpligt att genomföra detta en lördagskväll när många ändå förflyttar oss tillbaka till stenåldernsgrottan genom att framför TV-soffor och middagsbord bliga på varandra i det fladdrande skenet från levande ljus. När vi då släckt ner alla lampor och i det fladdrande skenet spelar sällskapsspel eller surfar på paddan kan vi då passa på att känna den varma härliga känslan inombords hur vi med denna gesten faktiskt gjort någon människa glad.
Exempelvis någon människa som har aktier i ett energibolag som kan glädjas åt den energinboost som går åt till att återtända alla lampor som släckts är större eller åtminstone lika stor som den energibesparing vi gjort under timmen. Eller känslan av att vara med om att göra ett avtryck i ett större sammanhang. Eftersom Earth Hour företrädelsevis genomförs i utvecklade länder och inte i de länder som varje kväll har en Earth Hour, så utgår jag ifrån att det flesta som tänder ljus, inte gör det på hemmastöpta diton.
Således måste det kännas bra att veta att de levande ljus vi tänder är tillverkade på petroleumprodukter. Vi som är extra moderna tänder så kallade värmeljus som är gjorda på paraffin, vilket ursprungar i bland annat palmolja, som ju bekant är förknippat med ett icke helt rent miljösamvete.
” Så nog är vi med via Earth Hour och bidrar till ett större sammanhang alltid. Fast kanske inte som vi tänkt…. ”
Varför raljerar jag om detta då?
Är det inte bra att den urbana, moderna människan får chansen att göra ett avtryck och spara på energin genom att släcka ljuset och visa sitt engagemang för miljön? Missförstå mig rätt, självklart är det bra att vi faktiskt hellre gör något litet än inget alls. Jag tycker bara att Earth Hour är ett ypperligt exempel på vår moderna tids avlatsbrev. Genom att en timma om året kan vi sitta ner, mysa med nära och bekanta och känna hur vi bidrar till en bättre miljö genom mindre resursförbrukning.
Så att vi sedan kan tuta på med våra stressade liv som innebär att vi ska kunna handla nästan allt under alla dygnets timmar, gå på gym och träna en stor del av dygnets timmar och i tätbebyggt område tar vi för givet att alla vägar ska ha belysning. Klart att gångtunnlar och gågator i urbana miljöer, för människors trygghet och säkerhet kan behöva ha belysning, men behövs allt annat ljus i städerna?
Jag vill hävda att fenomen som Earth Hour, Fairtrade, Ekologiskt med mera alla är utmärkta uttryck för vår moderna religion i den sekualiserade västvärlden. Miljön. Ett sätt att bikta sig och ”köpa sig fri” från det dåliga samvete vi har över hur vi lever i västvärlden. Vi lever våra liv mera resursförbrukande än någonsin, en stor del av våra kläder, industriprodukter, hemelektronik och mat tillverkas utanför västerlandets gränser, på ett sätt som vi aldrig skulle acceptera för människa, miljö eller djur utanför vårt eget köksfönster. Vi bygger våra liv på att vi ska kunna flyga kors och tvärs på jorden för semester och affärer. Vi lever inte i en marknadsekonomi utan en moral ekonomi.
PETER BORRING peter.borring@telia.com
Peter Borring är regionordförande för LRF Östergötland
2015-03-20 En titt i backspegeln ger perspektiv
När vi renoverade hallen i höstashittade jag gamla Östgöta Corre-spondenten tidningar under taket. Inte så gamla så det blir musealt utan mera från ”modern tid” så att det kan vara värt att reflektera över dem.
Vad hände I Öster-götland för 29 år sedan närmare be-stämt lördagen den 8 mars? Eftersom detta var en ”B-del” så får jag hålla mig till annonser och nöje… Man kan läsa om hur Farmek annonserade om gårdsauktionen på Lindevad gård – för övrigt gården där VM i plöjning hölls 2011.
För den som ville åka till Rejmes bil och provköra en ny Renault 5 som kunde leasas för 735 kr/mån inkl moms, kunde man efter provturen avnjuta en svensk fläskkotlett i restaurangen för 23 kr. Ville man fylla på 2 liter spolarvätska kostade det 17.80. Under kungörelser kunde man läsa hur Vretaskolan annonserade samråd angående sin planerade anläggning för rötad gödsel. En biogasanläggning som idag är ett minne blott. I Ödeshög lades i dagarna ett varsel för att lägga ner Husqvarnas motorcykeltillverkning.
”Ja, folkhemmet var onekligen betydligt annorlunda då.
Sverige har förändrats på 30 år så klart,
skam vore annars.”
Statens invandrarverk sökte en barn- och fritidsassistent till ett av sina nyligen upprättade flyktingförläggningar. Innan man åkte till bilfirman kunde man i P3 (en av riksradions tre kanaler), avlyssna Melodikrysset. Senare på lördagseftermiddagen tog Kaj Kindvall över och presenterade Trackslistan med den senaste popmusiken. Förmodligen var Europe med ”The final countdown” listetta. I TV soffan hade man två kanaler att välja på om man inte tillhörde den välbärgade delen av befolkningen som hade parabol.
För det stora antalet av folkhemmets invånare fick man antingen välja att titta på Gäst hos Hagge i en repris av en intervju med Olof Palme med anledning av hans frånfälle en vecka tidigare. För den som ville ha ett än lättsammare program kunde man gå fram till TV:n och slå över till TV1 och musikunderhållningen Razzel med Lennarts Swahn och Tommy Engstrand. För den som mera lockades av uteliv en lördagskväll kunde man gå på nattklubb om man hade vårdad klädsel och åldern inne, vilket för övrigt var olika ålder för killar och tjejer.
Filmen Rocky IV gick på bion och för den mera teaterintresserade kördes ”Morrhår och ärtor”. Till lördagsmiddagen kunde man på Konsum stormarknad i Skäggetorp köpa färska fläskkotletter för 44:80 kr/kg och ville man lyxa till det med fransyska fick man pynta upp 68:50 kr/kg. Ja, folkhemmet var onekligen betydligt annorlunda då. Sverige har förändrats på 30 år så klart, skam vore annars. Om det är till det bättre eller till det sämre är upp till var och en att avgöra, förmodligen är det både och beroende på vad man tittar på.
Oavsett vad man tycker om utvecklingen är det en sak vi måste förstå och acceptera: Utvecklingen och förändring sker hela tiden, långt ifrån alltid till det bättre. Man kan minnas tider som varit och tillåta sig bli nostalgisk och även längta tillbaka. Men kom ihåg; att på fullt allvar tro att vi medvetet genom handling och politiska beslut ska kunna vrida klockan tillbaka och skapa ett samhälle som det var då, det kan du glömma!
PETER BORRING peter.borring@telia.com
Peter Borring är regionordförande för LRF Östergötland