Få investeringar görs i lantbruken

Försiktighet råder bland bönderna i osäker tid

Fortsatta orosmoln av olika karaktär tycks fortfarande dämpa investeringsviljan inom det svenska lantbruket. BILD: VICTOR CAP, PIXHILL

ÖSTERGÖTLAND (JB)

Ränteläget, en dålig säsong 2023 och ett högre kostnadsläge är faktorer som bidrar till en försiktighet när det gäller välbehövliga investeringar i lantbruken.

Share

Ängbacka gård, Rejmyre

Återskapat idylliskt 1800-talshem

default

Mycket genomtänkt bostad med 10 rum. orangeri och ateljé. Trädgård med fruktträd, bärbuskar och perenner. Välkommen till idyllen Ängbacka gård som är till salu.

Share

Framtidsbransch – men inte för alla!

Jag är deppig, ledsen på riktigt. Måhända att det är ett utslag för energin börjar tryta efter två jävliga säsonger som krönts med -24 års skörd där flera grödor slår rekord.

Share

Ödesdigert misstag för Pelle

Mjölkbonden i Torpa: ”Tacksam att jag hade en ersättarförsäkring”

Skadorna var omfattande och Pelle Segersson fick mycket smärtlindring i början. Pelle Segersson hemma i Tranberga med traktorn och maskinen som han skulle fixa när olyckan var framme.

YDRE (LT)

Bönder har Sveriges farligaste yrke. Mångdubbelt fler skadas eller dödas inom skogsoch jordbruket än genomsnittet för övriga yrken. En som fått känna på något av det här…

Share

Fyrhjuling ger mångsidig hjälp

Ett bra arbetsredskap som ska köras rätt

Timmervagn finns som tillbehör. Kan fås med både vinsch och timmerkran.

EKSJÖ (JB)

Fyrhjulingen har blivit ett vanligt inslag i arbete i skog och mark. De flesta gårdar har en. Som arbetsredskap är den mångsidig, men den ska användas på säkert sätt.

Share

Avdrag medges för batterilagring

Skatteverket har ändrat sig

Att kunna lagra den el som produceras och inte används just då är önskvärt. Det finns nu skattelättnader att få för sådana batteriinstallationer. BILD: BO BÄCKMANS ARKIV

SVERIGE (JB)

Nu kan man få skattereduktion för installation av system för lagring av egenproducerad förnybar elenergi, det vill säga installation av batterier.

Share