Fågel ger välsmakande kött

Kalkonens kött är kalas för hälsa och miljövikbolandet_rîtt_kîtt_bild3

VIKBOLANDET

Hur farligt är det att äta rött kött och hur påverkar uppfödningen av boskap naturen? Titt som tätt kommer rapporter från forskare som menar att vi måste minska intaget av rött kött för att skona både oss själva och naturen.

Rött kött kommer huvudsakligen från djur som har fyra ben det vill säga nöt, gris, får, get och vilt men även strutskött räknas hit. Vitt kött kommer från kyckling, kalkon och annan fågel.

Share

Jaktledarutbildning i Trehörna

Jaktledarutbildning  i Trehörna_Sida_1_Bild_0001TREHÖRNA

Ett tjugotal jägare samlades nyligen en morgon  vid skjutbanan i Trehörna för att under fredagen och lördagen delta i jaktledarutbildning.

Jaktledarutbildningen anordnades av Ödeshögs jaktvårdskrets tillsammans med Östergötlands Jaktvårdsförbund.

Share

Skakigt värre på mjölkmarknaden

Den ryska droppen fick mjölken att rinna över

SVERIGE

mjölkko_0009742r40 procent mindre än för ett år sedan. Det är vad en svensk mjölkbonde tjänar idag. Rysslands livsmedelsbojkott i kombination med en mättad världsmarknad har drabbat den svenska mjölkproduktionen hårt. Det visar LRF Mjölks nya Mjölk rapport.

– Situationen är mycket bekymmersam för många mjölkföretag i Sverige. Särskilt allvarligt är det för dem som nyligen har gjort större investeringar, för dem som använder större andel inköpt foder samt för dem som har anställd arbetskraft, säger Agneta Hjellström, expert på mjölkföretagens lönsamhet och konkurrenskraft på LRF Mjölk.

Share

Södra förvärvar i Kallinge

Södra köper före detta Kallingeköks lokaler

Södra köper före detta Kallingeköks lokaler i Kallinge av Ka Design.Fastigheten är en grannfastighet till vår verksamhet i Kallinge. Det känns därför naturligt att vi köper den, även om vi i dagsläget inte har några konkreta planer på vad den ska användas till, säger Håkan Svensson, affärsområdeschef för Södra Wood.

Share

Variationen är jobbets tjusning

Jerker hjälper skogsägarna ta hand om skogenjordbrukaren_inspektorn_4

KARLSTAD
Jerker Olsson är skogs – inspektor och anställd av Mellanskog. Hans uppgift är att hjälpa skogsägare att ta hand om sin skog på bästa sätt. Han har gedigen egen erfarenhet från skogsarbete.

– Jag är nog en av få som har huggit manuellt i skogen. Jag började -83 på gymnasiet i Södra Viken och hade som mål att jag skulle bli skogshuggare och arbeta manuellt med motorsåg, berättar Jerker. Det gjorde han också, fram till -93, då han blev arbetslös när maskinerna tog över.

Share

Riksdagspolitiker diskuterade rovdjur

Jägareförbundet i Värmland bjöd in till mötekarlstad_jagarforbundet_2

KARLSTAD

En måndagsförmiddag bjöd Jägarförbundet i Värmland in tre riksdagspolitiker till sina lokaler i Gräsdalen i Karlstad. Politikerna, som alla kom från alliansen var Pia Hallström (M), Daniel Bäckström (C ) och Christian Holm (M). De hade slagit sig ner runt ett bord i ett konferensrum för att höra Lennart Johannesson, ordförande i länsföreningen Värmland, berätta om rovdjursläget och om vinterns licensjakt på varg.

Det handlar om att politikerna ska få en bild av vad de beslut som har fattats genom åren faktiskt har inneburit i praktiken.
– Vi vill också höra lite om vad de beslut som fattas just nu innebär. Nu tar man beslut som faktiskt går lite tvärtom mot vad de har gjort innan regeringsskiftet, säger Christian Holm.

Share

Gårdsmejeriet, ett populärt mål

Lugnt och fridfullt i Lillängens getstall

2015-03-11 05.35SUNNE

Lillängens gårdsmejeri drivs av makarna Kajsa Andersson Fryklund och Stig Andersson. De kom hit 1989 och startade upp gården med getter, fjällkor och osttillverkning. De är ensamma i Sunne kommun, men en av tre osttillverkande gårdar i Värmland.

Stig kommer från Karlskoga och Kajsa från Stockholm. Osten som tillverkas skickas till butiker och restauranger runt om i Sverige och makarna syns ofta runt omkring på mässor och dylikt. Stig är självlärd i osttillverkning och det är av försök och misstag som han lärt sig hantverket och genom telefonen.

Share

LRF Östergötlands årsstämma 2015

”2014 var året det vände”

LRF_2015 (1)

 

VRETA KLOSTER

LRF_2015_BorringPå LRF:s årsstämma blev det förutom de formella stämmoprocedurerna, ett föredrag om livsmedelsexport, utdelningar av utmärkelser, redovisning av vad We Effect gjort och gör samt en hel del annat. Det blev som vanligt en bra stämma. Marie Söderqvist, vd på Livsmedelsföretagen, var inbjuden för att tala om svenska livsmedel på den globala marknaden.

Share