månadsarkiv: januari 2016
När spricker bubblan?
Så sparar du på hushållselen
Vad är egentligen normal elanvändning? Det finns riktvärden som ger en fingervisning om hur en vanlig elanvändning ser ut, en typisk lägenhet beräknas dra 2 000 kWh per år. En villa utan elvärme förbrukar i snitt 5 000 kWh per år medan en villa med elvärme gör av med hela 20 000 kWh per år.
Beroende på vad du använder din el till så kan din årliga elanvändning vara större eller mindre än riktvärdet. Om du bor i lägenhet men har tvättmaskin och torktumlare i lägenheten använder du troligen mer el än 2 000 KWh per år. Golvvärme i badrummet innebär också mer elanvändning. Vad kan jag göra för att spara energi?
Lyckad vildsvinsjakt
GUSUM (JB)
Ett större antal jakträttsinnehavare gick samma och anordnade en större jakt på vildsvin i trakterna av Narebo strax utanför Gusum. Totalt var det ett 50-tal personer som deltog i jakten som var lyckosam, eftersom man under dagen lyckades fälla elva vildsvin.
– Det finns gott om vildsvin i markerna och det är positivt när man kan göra så här tillsammans, säger Kenneth Bergerfalk.
Klassiker lever än
LINKÖPING (LT)
Fortfarande tillverkas och säljs kakelugnar. Konkurrensen är hård från kaminer som redan tagit mycket av marknaden. Kakelugnen är, trots flera hundra år, än idag ett bra alternativ som värmekälla.
När ett hus har kakelugn sprider sig mer än värme. Själva ordet och insikten om detta sprider tillförsikt om något riktigt bra. Det är något speciellt med kakelugnen, denna anrika värmekälla som också pryder rummet. Kakelugnar renoveras och bevaras för att användas, men det tillverkas och säljs fortfarande nya.
Kylan driver upp elpriset
Det har blivit kallt i hela Sverige och det påverkar det rörliga elpriset eftersom behovet av uppvärmning ökar och därmed också efterfrågan på el. Tillgången på både vattenkraft och kärnkraft är bra just nu men räkna med svängningar i elpriset. Det som påverkar priset är även hur mycket det blåser och om vindkraftverken kan producera för fullt.
Länsstyrelsens kritiseras
SÖRMLAND (JB)
Bland andra Sveriges lammproducenter och förbundsordföranden för Jägarnas Riksförbund, JRF, riktar kritik mot den myndighetsutövning som länsstyrelsen i Stockholm bedriver, beträffande fårhållningen och vargattackerna på Molstabergs säteri i Sörmland.
Molstabergs säteri utanför Södertälje, som drivs Elisabeth Aschan och Johan Lundgren, har varit utsatt för återkommande angrepp av varg mot fåren. Det hela startade på midsommarafton förra året då 26 lamm och tackor revs av varg. Totalt har ett 75-tal djur rivits, alltså närmare tio procent av besättningen.
Fiskvägsstudie gav stipendium
MOTALA (JB)
Åke Wester, Claes Wadsten, och Anders Rockler, hade länge haft övertygelsen om att det både går och är önskvärt, för att inte säga krävs, att göra något åt fiskens villkor i Motala ström och i Svartån.
Vattenkraftverken har effektivt hindrat arter från att leka och därmed deras bestånd. Med någon form av vägar för vandrande fisk kan både sportfiske samt hotade arter både gynnas och återkomma. Initiativet till det Leaderfinansierade pilotprojektet kom just från nämnda trio. Utredningen har sett till hur vattenkraft och miljö ska kunna samexistera.