Kylan driver upp elpriset

Det har blivit kallt i hela Sverige och det påverkar det rörliga elpriset eftersom behovet av uppvärmning ökar och därmed också efterfrågan på el. Tillgången på både vattenkraft och kärnkraft är bra just nu men räkna med svängningar i elpriset. Det som påverkar priset är även hur mycket det blåser och om vindkraftverken kan producera för fullt.

– På vintern använder vi mer el och priset baseras på flera faktorer. Att vi kan producera i våra anläggningar, hur mycket energi som behövs till bostäder och industrier och vädret. Det rörliga elpriset kan svänga mycket från dag till dag. Däremot har de fasta avtalen betydligt lägre elpriser än vanligt så är man orolig bör man fundera på att säkra sitt elpris, säger Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning.

Elbörsens snittpris så här långt i januari ligger på cirka 23 öre i norra Sverige och runt 28 öre per kilowattimme i de södra och mellersta delarna av landet.

Svängningarna märks tydligt och det högsta dygnspriset på elbörsen så här långt har vi idag i elområde 3 och 4 då priset är uppe på 54,2 öre per kilowattimme. I elområde 1 och 2 är den högsta noteringen hittills i år från den 7 januari, då priset låg på 46,2 öre och den lägsta noteringen på elpriset gjordes den 2 januari då priset var 14,4 öre per kilowattimme i hela landet.

Just nu ser det ut som att det kalla vädret kommer att hålla i sig ett tag framöver, och i och med det kan vi förvänta oss att det rörliga elpriset för januari kan komma att stiga ytterligare.

Det finns olika sätt, utöver att se över elavtalet, hur du kan påverka ditt elpris på vintern, mer information finns på sidan www.vatten fall.se/ sv/elmarknaden-just-nu.htm

Share