Vackra Gunnerstad gård

Storslagen utsikt nära Gamleby tätort

148 hektar mark, representativ mangårdsbyggnad med utsikt, ”arbetarlänga” och flera ekonomibyggnader. Välkommen till Gunnerstad gård som är veckans gård till salu.

Det skärgårdsnära landskapet omger mycket av E22:an vid Gamleby och söderut mot Västervik. Ibland är det svårt att sätta fingret på vad som utmärker det, men det råder sällan tvivel om var man befinner sig. Gamlebyviken sträcker sig förbi Västervik och vidare ut i skärgården. Utflykter längs viken kan rekommenderas. Där finns många natursköna platser och annat att besöka.

Tätorten Gamleby är Västerviks kommuns näst största. Gamlebys historia går långt tillbaka. Redan på 1200- talet omskrevs Gamleby, men som stad, och då med namnet Westerwijk. Efter en kunglig befallning 1433 flyttades staden ut mot havet. Man flyttade även med namnet som kom att bli Västervik. Det tidigare Westerwijk började kallades ”gambla byn” och därefter Gamleby.

Gunnerstad gård är belägen på västra sidan av Gamleby tätort. Gården omges närmast av sin öppna mark. Mangårdsbyggnaden är uppförd i högt läge så man har en storslagen utsikt över markerna.

Även här visar sig anorna i trakten, fast i form av de kungshögar som finns på ägorna. En hög grävdes ut i samband med att E22:an byggdes runt Gamleby. Högen var en båtgrav för en hövding och innehöll många rika fynd.

Den representativa mangårdsbyggnaden från 1842 är i 1 ½ plan och har 270 kvadratmeter boyta och 50 i biytor. Med sitt stora magnifika vårdträd som växer i gårdsrondellen får byggnaden sin egen speciella karaktär.

När man kliver in genom huvudingången möter en generös hall. På det här planet finner man matsal, sal och salong som ligger i fil. Från salen kan man gå ut i det stora uterummet. Det är en plats att njuta. Härifrån ges också en fin utsikt över ägorna. Entréplanet inrymmer även sådant som kontor och kök.

Övre plan har två sovrum samt ytterligare rum som, enligt mäklaren, är i behov av renovering. Här uppe finns alltså god potential för den vill göra mer av våningen och faktiskt även av vinden.

Den så kallade ”arbetarlängan” från 1790 är i två plan. Boytan är på 100 kvadratmeter och lika mycket finns i biyta.

Intill mangårdsbyggnaden står en mindre flygelbyggnad. Den har tidigare varit drängstuga. Gården har även ett antal ekonomibyggnader såsom ladugård och loge samt en verkstad.

Arealen uppgår till totalt 148 hektar. Av dessa är 30 åkermark, varav större delen är utarrenderad för ett år i taget. Den produktiva skogsmarken är på 100 ha enligt fastighetstaxeringen. Skogen kan betraktas som barrskog. Den är talldominerad skog, hela 72 procent är tall och gran utgör 24 procent. Skogsvolym uppgår till 22 108 skogskubik, det vill säga 213 skogskubik per hektar. Boniteten beräknas vara 7.

Med fastigheten följer även jakten. Den räknas som god. Här finns kron, dov, rådjur och vildsvin. Fastigheten ingår i Tjust Älg- och Kronskötselområde.

Om Gunnerstad gård kan man med rätta använda uttrycket ”tätortsnära landsbygd”. Man har landsbygdens sköna miljö, men ändå tärortens utbud och service som granne. Med E22:an ett stenkast bort når man enkelt och snabbt vidare norrut eller söderut. Troligen föredrar man ändå att stanna här i en vacker skärgårdsnära bygd som har allt.

Text: BO BÄCKMAN

Share