Spirande vårfest på landsbygden

Östgötarna gav sig ut på landet för att njuta av försommarens produkter

I Styrstad kunde man köpa både  fika och keramik.

ÖSTERGÖTLAND (JB)

Rapsfälten lyste gula och försommaren stod i blom när östgötarna gav sig ut på landsbygden för att njuta av lokalt hantverk, mysiga miljöer och närproducerad mat. Det blev en lyckad… premiär för den nya vårfesten Östergötland Spirar.

I tjugo år har Östgötadagarna fått människor att sätta sig i bilarna och åka ut på den östgötska landsbygden. Det har med åren växt till uppskattad tradition för allt fler människor att ge sig ut i den tidiga hösten och upptäcka en rad spännande verksamheter och mysiga platser som Östergötland har att erbjuda.

Gårdsbutiker, hembygdsgårdar, matproducenter, gallerier, bondgårdar, hantverkare och många andra får möjlighet att visa upp sig för en till stor del ny målgrupp.

Det närproducerade, hållbara och småskaliga ligger helt rätt i tiden och det märks i intresset som ökar för varje år.

Men det händer saker på den östgötska landsbygden hela året, inte bara vid höstens skördetid. Därför har Östgötadagarna nu knoppat av sig till systerarrangemanget Östergötland Spirar som är vårens motsvarighet och som hade sin premiär under en lördag och söndag nu i maj.

Deltagarna i Östergötland Spirar är i princip samma som deltar i Östgötadagarna fast något färre och eftersom det är första året har det ännu inte blivit något tradition och besöksantalet är mindre. På sina håll var det dock mycket folk som utforskade sina lokala loppisar, gårdsbutiker, caféer och matproducenter.

Runt Norrköping fanns en hel del platser som höll öppet och tog emot besökare, från Stens hus till Vikbolandsstruts.

Den som sökte lugn och harmoni bara ett stenkast utanför stan kunde söka sig till Styrstad Keramik och Handelsbod där man kunde hitta bruksgods i keramik, hantverk, ull, textil, trä, betong, honung, olivolja, lemonad, te och delikatesser. Eller varför inte ta en fikapaus med kaffe och hembakat och njuta av den natursköna omgivningen?

Mer godsaker hittade man om man gick tvärs över gatan där Diversis sålde fikabuffé som kunde avnjutas i trädgården.

Det som hellre ville köpa blommor kunde söka sig till Lundby Trädgård ett stycke bort på vägen och utforska deras breda sortiment av sommarblommor, blomsteramplar, grönsaksplantor, färska kryddor, medelhavsväxter, krukor, tillbehör och mycket mer.

Strax intill ligger Agetomta Gård där den hungrige kunde köpa grillad korv, hamburgare eller kebabspett. Det såldes en mängd olika charkprodukter och andra varor från olika lokala producenter. Dessutom fotoutställning av Madelen Källström samt besök av JK hunting, GHs traktorcity och Vävstugan Annelund.

På andra sidan stan var det primörfest på Billbäcks där årets första sparris fanns i butiken. Besökarna kunde även hitta det mesta i växtväg för att förverkliga sina trädgårdsdrömmar, inspireras i trädgården och njuta av en god bit mat i restaurangen.

Längre söderut hade Brådtoms sluss vårmarknad där det erbjöds plantor, prylar, textilier och hantverk. Eller så kunde man bara slå sig ner i en stol utmed kanalen och njuta av en glass från Sänkdalen i den svenska försommaren, och se hur Östergötland spirade mitt framför ögonen.

I vilket fall har nu Östergötland Spirar nu etablerat sig som en ny våraktivitet som med tiden förmodligen kommer bli lika populär som höstens Östgötadagar.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share