Solig vårplöjning med veteraner

Veteranmotorplöjning i Stubbarp för andra året

Fåra lades till fåra när veteranerna plöjde i Stubbarp i Ydre i helgen.

YDRE (JB)

Veteranmotorplöjning i vårskrudat Stubbarp för andra året i följd var det i lördags. Yngste deltagaren Mateo Höglund från Ramfall hade egen barnsits i pappas traktor. Andra gånger tog… han plats i farbror Kent-Åke Höglunds knä. Båda sätten gillades.

Basen för plöjningsarrangemanget Bengt-Olof ”Benke” Karlsson erkände att han aldrig i hela sitt 65-åriga liv hade kollat väderleksrapporterna så noga som den senaste veckan.
– Det var inte kul att vakna till torsdagens fem centimeter snö. Blött och eländigt var det, men det torkade upp riktigt snabbt till vår smala lycka.

På fredagen kunde Benke Karlsson, David Karlsson och Alf Thorebring förbereda plöjningen genom att förse de två åkrarna med startfåror.

Egentligen startade förberedelserna redan i vintras när arrendatorn i Stubbarp Jonny Karlsson svarade ja på en förfrågan att släppa till två tegar för vårplöjning.
– Veterantraktorförare är som ystra kalvar på grönbete. Det går inte få någon koll på dem, förklarade Benke fredagsförberedelserna.

Lördagen bjöd på solsken och snålblåst medan Fergusonarna, Bolindermunktellarna och en finsk Valmet gnetade på. Resultatet blev gott nog med tanke på att olika traktorer med olika typer av plogar plägar plöja olika. Uppvända tiltor blev det.

Bröderna Kent-Åke och Clas Höglund avslöjade den östgötska slätthärkomsten så fort de öppnade munnen.
– Jo, vi har ett gemensamt intresse för veteranplöjning. Det här är första gången den här våren, kunde Kent-Åke berätta när han fick stopp på sin rostiga grålle från början av 50-talet.

Brorssonen Mateo hängde med i högervarven runt ladugårdsgärdet i Stubbarp. KentÅke hade kommit från Önnebo utanför Mjölby för att få plöja. Brodern Clas med familj bor i Ramfall i Ydre.

Detta var alltså andra året – hur är det nu talesättet går? En gång är ingen gång, två gånger en gonggong, tre gånger är en vana.

Gonggongåret gick veterantraktorplöjningen att genomföra med avståndstänkande och att potentiella deltagare valde att stanna hemma på grund av covid-19 eller möjligen på grund av vanlig förkylning. Det var på samma sätt första året.

Nästa år har hela arrangemanget blivit en vana. Det verkade lördagens deltagare hoppas på när elvakaffetarmen slog till och ladans södervägg i läläge lockade. De flesta traktorförarna plockade fram medhavd matsäck för en stunds fika och småprat med lagom avstånd.

Text och bild: ANN SOFIE FREDRIKSSON

Share