Nya idéer provas gärna på Vimne

JB 0529 - 16Att umgås med hästarna ger ökad självinsikt

MJÖLBY

Hästhov i Vimne AB, Vimne lillgård 1, ligger strax utanför Mjölby. Åsa Bergman Johansson driver där verksamheten med en stor flock islandshästar. Islandshästarna är släkt med varandra och härstammar från samma sto. Gårdens koncept är att umgås med hästarna och genom samvaron med dem även få ökad insikt i sin egen personlighet.

Här händer alltid något och nya idéer prövas, välkomnar oss Sonja Gustavsson som har en lång erfarenhet av islandshästar. En av de nya idéerna den här säsongen är att ryttare och häst hoppar rep tillsammans och det låter ju verkligen märkligt. – Jag såg en tysk cirkus på tv och där fanns ett inslag om hästar som hoppade rep. Vi blev nyfikna och min dotter Matilda tyckte det såg spännande ut och så började vi träna.

JB 0529 - 15

Vi valde de fyra bästa hästarna och åtta personer tränar tekniken, berättar Åsa. I hagen har hästarna samlats och de tycks förstå att det är något på gång. Hästarna är fria och inga grimmor, sadlar eller stigbyglar använts. Mellan människa och djur pågår hela tiden ett språk som den oinvigde inte förstår men resultatet visar sig. – Allting bygger på samspel och övningen med hopprep är en toleransträning.

JB 0529 - 17Hästens spontana reaktion på något som viner i luften är rädsla. Vi går igenom ett program innan vi börjar rida och hästen lär sig att acceptera och samverka, förklarar Åsa. Isfold väljs ut och förberedelserna för kvällen börjar. Först handlar det om en vänjningsprocedur. Utrustningen, i det här fallet hopprepet, visas för hästen och den får exempelvis känna hur repet sakta förs över ryggen och längst benen. Några vevrörelser övas och så sitter ryttaren upp och övningen börjar med att hästen skrittar utmed banan.

Belöningen är när allt funkar och häst och ryttare kommer i full galopp och ryttaren styr hopprepet. Åsa Bergman berättar om tekniken med islandshästarna. Hon förklarar att tålamod och fokus måste vara på hästen. Det gäller att kunna avläsa hästen och förstå dess signaler vilket kräver tålamod. Fokuset måste vara på hästarna och det gäller att lära sig deras tänkande.

Just dessa kunskaper används och särskilt viktigt är det när något nytt moment tränas in. Samspelet gäller även alla de inblandade i övningen. Flera uppgifter finns bland de övriga deltagarna som ansvar för att skicka och ta emot hästen, se till att belöningen finns på plats med flera uppgifter. Övningarna kräver alltså samarbete mellan en hel grupp. För dagen är fem flickor med och övar, Evelina, Isabelle, Ursula, Sara och Matilda finns på plats.

Uppgifterna fördelas och varje person vet vad som ska göras för ett lyckat resultat. – Vi övar när vi är ute och rider i skogen och en del undrar nog vad det är för märkliga rörelser vi har för oss, skrattar Åsa. Sara Huber och Matilda Johansson berättar om fler planer inför sommaren.
– Vi planerar att ordna ett eget läger med vana ryttare. Hästkul för tonåringar av tonåringar är vårt namn på det.

Att fixa allting är så kul och vi visar även att ansvaret är vårt. Vi tycker det är roligt att galoppera och hoppa. Nya utmaningar gillar vi också. Islandshästar tycker vi bland annat om för deras lugna temperament; att vara med dem ger harmoni och dessutom finns en särskild ponnykänsla, betonar Matilda och Sara. Gården ordnar även Hästkulläger för alla, och även för dem som inte haft några kontakter med hästar tidigare.

Hästhov i Vimne ingår som en av elva gårdar i Grön Arena och i deras folder Grön Arena Östergötland finns uppgifter om samtliga projekt. Där kan du även läsa om deras målsättningar. Mycket handlar om att gynna hälsa för alla och bevara urgammalt tänkande som att vårda natur, kultur , djuren och dessutom människan.

Text och bild: BIRGITTA WIDÉN HANS BLOMBERG

Share