Ny ägare med stora ambitioner

Camilla Egberth och Roy Karlsson visade bara glada miner när Luxora fastigheter berättade om sina visioner för gamla Luxorfastigheten. Bild: EVA CARLSSON

MOTALA (JB)

För några veckor sedan köpte Luxora fastigheter den 67 000 kvadratmeter stora Luxorlokalen i Motala. Välkänd för många som åker på RV 50, strax innan det norra brofästet på Motalabron.

Den gamla byggnaden har en rik teknikhistoria och många är de som har eller har haft en radio- eller tv-apparat med märket Luxor på. Luxora fastigheter inbjöd till en pressträff i Motala kommunhus för en tid sedan. Kommunfullmäktiges ordförande Camilla Egberth tog emot tillsammans med två av de fem delägarna i Luxora fastigheter, Roy Karlsson och Per Tolmark. Joakim Ljungqvist från Tillväxt Motala var också representerad.

1975 var fastigheten en arbetsplats för mer än 2000 arbetare under samma arbetsgivare. Numer huserar cirka 80 hyresgäster i byggnaderna, några med stora lokalarealer andra med mindre. Men det finns plats för flera aktörer. 45 000 kvadratmeter är tomma och dessa ska nu förhoppningsvis fyllas med flera aktörer. De hyresgäster som redan finns, ska dock få möjlighet att expandera först.

Luxora Fastigheter har många visioner och tankar om hur de ska fylla lokalerna med bra aktiviteter. Kanske kan lokalytorna fyllas med exempelvis upplevelsecentrum, butiker för sport, outlets, livsmedel eller annat.
– Kanske kan vi bygga bostäder i anslutning till fastigheten, sa Roy Karlsson. Vi har också funderat på ett vandrarhem. Men man måste anpassa verksamheterna efter byggnadens beskaffenhet. Läget vid RV50 och till Varamon är väldigt bra. Kanske kan det förlänga säsongen för både Varamon och vandrarhemmet. Väldigt många ungdomar behövs till alla nya arbetstillfällen som skapas.
– Ni ser möjligheterna, sa Camilla Egberth. Det här är jättespännande och ett lyft för kommunen.

Roy och Per informerade vidare att de redan under våren räknar med att skriva avtal med olika företag. Luxora fastigheter kommer att jobba med helheten och locka olika företagare. Man är dock noga med att välja rätta aktörer och företag. En målning och renovering av fastigheten är inplanerad och kommer att ske under våren.

Luxora fastigheter har erfarenhet av något liknande i Linköping, så det är inga ogenomförbara visioner de berättade om.

Visst behövs en del utredningar och en mängd tekniska problem måste lösas, men är man positivt inställd, går mycket att lösa. Trafikfrågan togs upp under mötet och kunde man klara trafiken då 2 000 arbetare varje dag passerade området, så lär man klara det nu också.

Text: EVA CARLSSON

Share