Nio matmedaljer till Östergötland

Östgötska mathantverkare höll sig väl framme i SM

Soltäppan har många högkvalitativa produkter. Två av dem vann guld under SM i Mathantverk.

ÖSTERGÖTLAND (JB)

Östergötland gjorde bra ifrån sig när SM i Mathantverk nyligen avgjordes i Östersund. Fyra guld, fyra silver och ett brons blev resultatet för de östgötska deltagarna.

Med sina totalt nio medaljer blev Östergötland sexa bland de totalt 21 deltagande länen.

Allra bäst var Jämtlands län som med 15 medaljer fördelade på sex guld, fyra silver och fem brons gjorde en riktigt stark insats på hemmaplan i Östersund.

Men Östergötland behöver som sagt inte skämmas utan fortsätter den positiva trend vi sett under de senaste åren med många lokala producenter som kan vara med och slåss om medaljer under SM i Mathantverk.

Allra bäst gick det för Soltäppan i Valdemarsvik som tog hem två guld i tävlingarna. Dels för sin hallon & salmiak-kola i klassen Godis, som juryn beskrev med orden “En närmast perfekt kola med fin balans mellan smakerna. Ett riktigt snyggt och gott hantverk” och dels för sin

Jimmys Sweet Chili i klassen Matsås med motiveringen “En klar och vacker sweet chili med tydliga hjortron och pumpa”.

Östgöta Senap, som numera heter Gourmetsenap, vann guld i klassen Senap med sin Julsenap, som juryn sa följande om: “En senap med fin djupt mörk färg och bra smak. Som jul på burk!”.

I klassen Övrig ost tog Najas Mejeri hem segern med Najas Labnehbollar och motiveringen “Ost med spännande form och god, syrlig smak!”. Silvret gick också till Östergötland, närmare bestämt till Rykets gård och deras salladsost på bit. “En salladsost med tydlig fårkaraktär och bra munkänsla”, tyckte domarna.

Även i klassen Matsås tog Östergötland hem både guld och silver. Guldet gick som redan nämnts till Soltäppan och silvret hamnade hos Kvillinge Ekologiska vars syrade chilisås föll domarna i smaken. “Less is more. Få ingredienser fixar härlig hetta!”, skrev de i sin motivering.

I klassen Chutney gick silv – ret till Bråvalla gårdsmejeri och deras Jenny & Michaels Mathantverk – tomat äpple chutney/relish. Motiveringen löd: “En chunky chutney med bra balans och vacker färg”.

Och i klassen Klassisk marmelad var det Stebbarps Gårdsprodukter som vann silver för sin Svart Hallon Marmelad med motiveringen “Ett väldigt fint mathantverk med vacker rödlila färg samt ärliga och tydliga smaker av både hallon och svarta vinbär”.

Slutligen vann Östergötland även ett brons. Det var Boställets Vedugnsbageri som knep tredjeplatsen i klassen smaksatt surdegsbröd med motiveringen “Ett bröd med vacker fröig yta som följs upp i smakerna. Ett fint och välgjort mathantverk!”.

Text: TOBIAS PETTERSSON

Share