När mediadrevet går…

Så går då mediadrevet igen. Denna gång är det LO som är i skottgluggen. Det finns många skikt i denna soppa. Parallellt med drevet drar också kommentarer från högt och lågt om hur detta är ett drev mot kvinnor i maktposition. Kommunals ordförande, menar många blir, ett offer för drevet i princip för att hon är kvinnaJag är fullt medveten om att kvinnor på högre poster granskas hårdare än män, men just denna gången är det ingen genusfråga. De flesta har redan glömt att det första offret var ju faktiskt kommunals tredje ordförande – och tillika man som väldigt fort när “skandalerna” uppdagades valde att avgå.

Man behöver inte vara släkt med Einstein för att se att han gjorde detta för att skydda sin ordförande och hoppades att det skulle lägga sig i och med hans avgång. Vänd på det, om en kvinna som tredje ordförande hade avgått för att skydda sin manlige ordförande. Feminsternas avsky hade inte varit nådig då…

Riktig så lätt som att se på när tredje påven avgår, nöjde sig inte de hungriga mediagamarna i riksmedia. De jagar vidare efter skandalföda och i den jakten åker Margot Wallström med också. Mer om henne senare…

Kommunals ordförande hänvisar till en gubbig kultur. Bara det är en skandal i sig, hur en av de mest feministiska och av kvinnor dominerade fackförbunden lyckats med bragden att i så fall behålla denna gubbkultur. En vis man sade en gång till mig att när fattig man blir rik, blir han fan lik. Kan det månne vara så att det oavsett vad som finns mellan benen är rätt intressant att få åka på konferenser och trevliga resor för medlemmarnas pengar? Eftersom LO är tätt ihopkopplat med Socialdemokraterna kan man lätt konstatera att en bärande affärside för arbetarrörelsen gärna är att ha händerna i andras fickor.

Vår utrikesminister får som sagt en släng av sleven också. Muta eller ej, bara pragmatisk lösning på ett bostadsproblem, eller ett tydlig tecken på att S och LO är så ihopflätade så att ingen ens reagerat på detta? Oavsett vad hennes bostadslösning egentligen innebär, så tror jag knappast att Wallström tackat ja till en lägenhet om LRF erbjudit en dito…
Regeringens utrikespolitik är egentligen en större skandal än Wallströms bostadslösning, men det lär aldrig Aftonbladet avslöja.

Apropå LRF, ska det i ödmjukhetens namn sägas att, även om man kanske myser i smyg av att arbetarrörelsens skandaler avslöjas av sin egen tidning, så måste även jag tillstå att allt som de skriver kanske inte är sant. Fullt ut i alla fall. Jag är förtroendevald i en organisation där jag kan se vem som helst i ögonen, och känna att vi inte har några oegentligheter eller extravaganser som är helt utanför vad som vore lämpligt i en medlemsorganisation. Icke desto mindre är det bara att konstatera att alla som driver affärsverksamhet bör göra studieresor, ha en aktiv omvärldsbevakning och skapa goda relationer med affärspartners och kunder. I detta ingår representation.

En “granskande” journalist som bestämt sig för sin vinkel kan få en studieresa till Borlänge till skandal. Det som händer i kommunal är därför nyttigt för alla oss som verkar i olika medlemsorganisationer eller hanterar offentliga pengar. Glöm aldrig vem som ytterst är uppdragsgivaren är och att det inte är dina pengar du använder.

Må så gott i det skandalomsusade Sverige önskar Peter
PETER BORRING peter.borring@telia.com
Peter Borring är regionordförande för LRF Östergötland

Share