Motalalantbrukare drar norrut

De tidigare grisbönderna på Kalvsjö har flyttat till Sundsvall

Catarina och Jan Arvidsson på Jans 60-års dag med alla presenterna.

MOTALA (JB)

Nu i somras flyttade en av våra lantbrukare tillika kommunpolitiker till Norrland, närmare bestämt till Sundsvall. Det är Jan Arvidsson som varit politiskt aktiv i Centern i Motala… sedan början av 1990- talet. I cirka 30 år var han också gruppledare för Centern.

Jan har en omisskänlig skånsk dialekt och man undrar hur det kom sig att han hamnade i Motalatrakten.
– Jag träffade min fru Catarina på Alnarp, där vi båda gick på lantmästarutbildningen. Tycke uppstod och vi började att bruka Catarinas släktgård, Kalvsjö, lite söder om Medevi.

I flera år hade paret grisproduktion och har haft många besökare på gården då de under somrarna anordnade gris-safari.
– Politiskt aktiv hade jag redan varit sedan mopedåldern, då jag var ordförande i Åstorps CUF i Skåne. Det som engagerat mig mest inom politiken är lika behandling stad/landsbygd, miljö och bredbandsutbyggnad. Något som jag är mest glad eller stolt över att ha genomfört i Motala, är bron över Motalaviken. Den var och är väldigt viktig för Motala.

Nu har du och din fru Catarina flyttat till Sundsvall efter flera år som lantbrukare på Kalvsjö Gård. Hur kommer det sig att ni flyttar till Sundsvall nu när ni sålt gården?
– Vi har en av våra två flickor bosatt där med man och två barnbarn och ville komma närmare dem.

Har också hört från säker källa att du fick en gran från dina Alliansvänner och en upplevelsevandring av ett lite mer ovanligt slag som avskedsgåva.
– Ja, svarade Jan, granen är planterad på en fastighet med tre hektar skog som jag har här i Sundsvall. Takåsvandringen blir av nästa år. Då ska vi få gå uppe på taken för att se staden ovanfrån. Det blir intressant. Sundsvall firar faktiskt 400 år i år, så staden har lite historia.

Till sist. Ämnar du fortsätta att engagera dig politiskt även i Sundsvall? Har du också något mer du vill tilllägga?
– Nej, jag har inte engagerat mig politiskt än. Njuter av en tom almanacka. Men inte trodde jag att det skulle vara så varmt här i Norrland! Snart får vi också 500 megabit via fiber då bredbandsutbyggnaden pågår för fullt.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share