Möt Eva Bodfäldt – hundpsykolog

Träning av fotgående vid jakt hölls i Söderköping

Som hundpsykolog jobbar Eva Bodfäldt med att uppmärksamma och belöna rätt beteenden hos hundar genom upprepade inlärningar och ett stort tålamod. Här med egna hunden Will-Ja.

SÖDERKÖPING (JB)

Söderköping gästades nyligen av Sveriges främsta utbildare och föreläsare i LarsA-hallen bland ett fyrtiotal andra. Som hundpsykolog jobbar hon med att uppmärksamma och belöna rätt beteenden hos hundar genom upprepade inlärningar och ett stort tålamod.

Eva Bodfäldt besökte under mitten av januari Söderköping där hon bland annat höll i en kurs som riktade sig till att träna hundar i fotgående vid jakt. Hon är utbildad hundpsykolog och reser runt i hela Sverige och andra länder för att sprida sin kunskap om inlärningspsykologi och samspelet mellan människa och hund. Hon har utbildat människor från förstagångshundägare till erfarna tävlingsförare och samtidigt släppt tre böcker. Hennes mest kända skrivna verk heter Kontaktkontraktet och finns idag översatt till fyra olika språk och sålts i över 100.000 exemplar.

Mellan åren 2015-2017 var hon, tillsammans med Maria Henqvist och Gurgin Bakircioglu med och drev Sveriges största hundpodd i Sveriges radio. Ett stort intresse för djur har funnits länge menar Eva. – Vi har alltid haft hund men mitt stora intresse som yngre var hästar och det var de knöliga hästarna som var intressanta. – I grunden är jag hundpsykolog och jag jobbar med hundar som har olika problembeteenden. Jag jobbar med förebyggande träning och hur man skapar bra relationer med sin hund vare sig det är en mops eller jakthund. Jag har själv ett intresse för fågeljakt och har själv retriver.

Under onsdagens kurs i fotgående närvarade omkring 40 personer. Under vårt samtal med Eva, bara dagar efter kursen berättar hon hur hon under kvällen gick tillväga. – Jag visade hur jag bygger upp jaktfotgående. Många människor gör saker med sina hundar, som exempelvis att de ska sitta innan de får mat men vad händer om hunden istället får gå fot till matskålen? Den får närma sig till något den vill ha. Det handlar om hur man i vardagen kan skapa ett bra fotgående och sedan använda detta i en jaktlik situation. Under jakt så är det otroligt viktigt att hundarna ska vara väldigt lydiga. Problemet är att få den att jaga som vi tycker och att ha den lugn och stabil. Den ska vara tyst och inte låta, säger Eva. Eva benämner vikten av att uppmärksamma och belöna rätt beteenden hos hunden samt att jobba intensivt med inlärning.

– Det är viktigt att bli kompis med hunden innan man ställer krav och det är viktigt att skapa förtroende. Hundar gillar lek, smek och att hitta på saker. Belöning är våra verktyg medan tjat är det mest effektiva sättet att sabba en relation på. Det är jätteviktigt att läsa hunden och titta på hunden när den går och belöna vid rätt tillfälle. Snart åker hon till Tyskland för att lära ut om grundträning och relationer. Har du upplevt några skillnader mellan Sverige och andra länder? – Det är skillnad på hundhållningen i Sverige jämfört med exempelvis i Japan. Första gången jag var där så frågade jag en hundägare hur mycket tid han lade på att träna sin hund per dag och han svarade fem minuter. Jag svarade att han behövde träna sin hund 20 gånger per dag men det hade han inte tid med, förklarar Eva och skrattar. Förståelsen för hund var väldigt liten men detta var ju tolv år sedan. Idag har det förändrats otroligt mycket.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det bästa är att se när poletten trillar ner. Man petar in hundägarna på en väg och ger dem verktygen för att lösa ett problem. När man sedan lyckas så är det helt fantastiskt, avslutar hon glatt.

Text: JOHANNA ÅBERG Bild: PAULINA WESTERLIND

Share