Man måste inte för att man får…

Självklart kan ju inte jag låta bli att ge mina tankar om påskhelgen som påminde oss om hur skör vår yttrandefrihet är. Å ena sidan är vi nog alla överens om att man måste kunna få uttrycka sina åsikter fritt i ett land som håller yttrandefrihet och religionsfrihet högt. Även om åsikterna provocerar starkt. En muslim har all rätt att bli extremt upprörd över handlingar som man uppfattar som skändning av vederbörandes religion. Men om man blir så provocerad att man går bärsärkagång och försöker mörda representanter för den ordningsmakt som ska upprätthålla samhällets trygghet, får man faktiskt överväga om man bor i rätt land. Jag kan ha förståelse för att segregation och brottslighet i dessa utanförskapsområden skapat en misstro mot det svenska samhället och att detta i sig föder ett agg mot polisen som är den yttersta och tydligaste representanten för ”överheten”. Man att gå så långt med sitt ”krubbiteri” så att man är beredd att döda och skada poliser och låta protester övergå i våld med barn inkluderade, har man passerat alla anständighetsgränser för att får min empati. Detta var inte huvudsakligen ”tillresta” våldsverkare som vissa ville ha det till. Allt mera tyder på att det till största delen var personer från aktuella orten, inkl kvinnor och barn.

Å andra sidan kan man ju blir förbannad för än mindre saker än på pajasen Paludan som prompt ville bränna koranen i just de stadsdelar som har extremt hög andel muslimer. Bara för att man får uttrycka sin åsikt, måste man inte göra det på ett extremt provocerande sätt. Jag blir rätt förvånad över alla som nästan försvarar Paludans dumheter för att man i grunden är så provocerad av muslimernas starka reaktion. Paludans fasoner är inte ett uttryck för yttrandefrihet, eller ens ett försök att skapa en konstruktiv samhällsdiskussion. Det är ren provokation, tänkt att skapa reaktion, oro och upprorsstämning och även om man har sin fulla rätt i enlighet med yttrandefriheten och muslimerna snällt får finna sig i det, så är inte demonstrationsrätten som detta egentligen handlar om oinskränkt. Om man klär sig i vit huva och bränner ett kors på allmän plats finns det till och med brottsrubriceringar för det… Polisen är redan på hemsidan mycket tydlig med att den som ordnar en allmän sammankomst ansvarar för säkerheten och polisen kan villkora tillstånd på tid och plats med hänvisning till allmänna ordningen och allmänhetens säkerhet! Så Polisen kunde redan från början ha villkorat tillståndet till Ekängen, Danderyd eller något annat område som bussbiljetten från de segregerade förorterna inte räcker till…

Ytterligare en aspekt som det pratats väldigt lite om, är huruvida det bara är en slump att Paludans ”manifestationer” kommer just nu och får sådan effekt. Utan att vara alltför konspiratorisk tror jag det finns krafter som mer än gärna underblåser splittring, oro och halvt inbördeskrig i Sverige.

Men ytterst är detta egentligen bara ett fenomen på något annat. Sveriges utanförskapsområden är en krutdurk. Här bästa Centerpartister, Moderater, Liberaler och alla på vänsterflanken som manifesterat för att Sverige ska vara en humanitär stormakt som ”tar ansvar” genom öppna dörrar utan att ha en arbetsmarknad som har möjligheten ta hand om dessa nya invånare och ett tillräckligt kravställande samhälle; Var snälla och ta hand om detta misslyckandet i det fantastiska, segregerade multikulturella Sverige snarast!

Må trots allt så gott i ett segregerat och tegelstensladdat Sverige önskar Peter

PETER BORRING
samhällsdebattör och opinionsbildare

Share