Lammen trivs på gården Strängen

Ingbritt Envall vid fåren som hon haft sedan 2007. Numera har hon lärt sig att klippa dem själv.

ÅTVIDABERG (JB)

Vår systertidning, Länstidningen Östergötland, berättade nyligen om Ingbritt Envall som föder upp kattrasen ragdoll på gården Strängen. Hon har gjort och gör mycket mer än så. En stor del av verksamheten är lammproduktionen med allt som hör till.

På gården Strängen utanför Åtvidaberg är Ingbritt Envall verksam. Länstidningen har nyligen berättat om hennes katteri, SE*Buff Beaty och att hon dessutom har Strängen-produkter med lammchorizo, lammköttlådor, skinn och sydda produkter.

När Länstidningen besökte gården var även Ingbritts storasyster Elsemarie där. Hon var där för att ta hand om djuren medan Ingbritt var med ett par katter på utställning. Systrarna har vuxit upp med djur och liksom Ingbritt är Elsemarie en stor djurvän.

Är katteriet och Strängenprodukter två skilda verksamheter?
– Ja, fåren heter Strängenprodukter, berättar Ingbritt Envall.
– Jag slaktar i Basunda, kör in till Eklunds och så gör de det recept på lammchorizo jag vill ha.

Lammchorizon är uppskattad och den finns till exempel på julbordet i Villan i Åtvidaberg. Allt lamm som slaktas blir förstås inte korv.
– Jag kan ta in lammlådor helt eller halvt lamm och det säljer jag här. Lådorna hämtar jag på Basunda och så får kunderna hämta dem här men är det någon som inte kan komma just då så fryser jag ned köttet här.
– På Bondens marknad är det många som beställer lammlådor och så säger jag till när de kommer. Det är femte året jag är med där. Jag står alltid ihop med Anna från Opplunda ägg.

Hur länge har du hållit på med får?
– Jag har haft fåren sen 2007 och jag klipper dem själv, berättar Ingbritt Envall vidare. Tidigare hade jag en klippare som gjorde det. Jag har en klippstol som jag spänner upp dem i.
– Jag klipper dem inte mer än en gång om året. Jag tycker de ska ha pälsen på vintern när det blir kallt.

Vad gör du med ullen? Har du avsättning för den?
– Ullen är det många som vill ha i sina trädgårdsland. Den är bra mot mördarsniglar, de vill inte krypa på pälsen. Jag har en kompis som lägger en bred ram runt sina växter som hon är mest rädd om. Många vet inte om det här.
Än så länge har inte Ingbritt själv några mördarsniglar så hon har inte kunnat prova men klart är att många andra funnit en bra metod mot de glupska sniglarna.
– Man kan också lägga den i gångarna i trädgårdslanden så inte ogräsen tar över.
– Ullen kan man skicka till spinneri men jag har inte provat det. Det finns ett uppsamlingsställe i Linköping där man kan lämna sin ull.

På Bondens marknad säljer hon lammskinn och det är en populär produkt.
– Man kan sy mycket i skinn som mössor, tofflor med mera, säger Ingbritt. Båda mina flickor har skinn i sina barnvagnar. Jag sätter en delbar dragkedja på var sida och knäpper ihop det med tryckknappar så har de en påse att lägga barnen i. När de tar loss det där har de ju två skinn.

Tackorna och lammen på Strängen har det väldigt bra. De har trevliga hagar att vistas i och deras kontakt med Ingbritt och Elsmarie visar att de blir väl ompysslade. När någon av systrarna ropar så kommer hela flocken glatt bräkande på några ögonblick. Matdags är naturligtvis ett tillfälle som de inte vill missa.
– Kommer du med en hink så kommer de farande, berättar Elsmarie. När man försöker ge dem pellets i en sådan där lång ho så hinner man inte undan.

Ingbritt visar en video hur det går till när det är matdags. Hon ropar på lammen och man hör hur de genast svarar långt borta och börjar springa till henne. Snart är hon omgiven av hela flocken. Den här dagen var regnig och fåren våta men just det här som videon visade fungerade exakt som systrarna berättat.

Hur ser framtiden ut för får och lamm? Ska du utöka?
– Nej, nu har jag lite för mycket får, säger Ingbritt. Jag har inte så mycket mark att jag kan ha så här många egentligen. Gården har fem hektar åker och fem bete. Jag tar foder från en annan gård. Torrsommar har varit jobbigt.
Hur många djur har du?
– Jag har 40 lamm och 20 tackor.

Text och bild: BO BÄCKMAN

Share