Hovs hästar har talang för hoppning

Susanne ”Sussi” Gustavsson med sin favorithäst NC ZtingZ. Alla 14 hästarna på gården ägs av Tommy och Susanne.

MOGATA (JB)

Hov gård ligger i Mogata socken öster om Söderköping, med ett underbart läge och en fantastisk utsikt över Slätbaken. Gårdens areal omfattar 24 hektar vatten, 12 hektar skog och 50 hektar åker. Paret Tommy Svensson och Susanne Gustavsson äger Hov gård sedan 2002.

Susanne är Norrköpingstjej från början, men efter nian ville pappan och Susanne flytta till landet och då blev det Ringarum. Det var bara för mamma att följa med, året var 1973. På den lilla orten fanns Tommy och på den vägen är det.

Susanne är legitimerad djursjukskötare sedan 1986 och driver en enskild firma, Djurhälsan i Söderköping. Hon har även jobbat med djur- och lantbruksförsäkringar. Den händige maken Tommy driver företaget Söderköpings Murservice sedan 1980-talet och har mycket jobb. Byggsidan är ju mycket expansiv för tillfället i såväl Söderköping som Norrköping.

Det är hästar för hela slanten som gäller för Susanne.
– Jag har hållit på med hästar sedan jag var nio år, berättar Susanne Gustavsson. Vi fick faktiskt en fölunge klockan sju i morse från den finaste märren som är 21 år.
Hon berättar också att märren varit i Belgien där hon varit inblandad i så kallad embryotransfer. Det innebär att märren befruktas, man väntar några dagar och spolar sedan ut embryot och placerar det på nytt i en annan märr. Den som utför det här gör cirka 1 000 embryotransfers per år.
– Då kan det bli några extra fölungar, menar Gustavsson.
Den 21-åriga märren heter Cay-LeighZ och vann unghäst- VM som femåring och har hoppat internationellt på den respektabla hinderhöjden 1,60 meter.

– Hon har tre syskon som också hoppat på 1,60, fortsätter Susanne. Det är väldigt bra påbrå på den här märren, vi är väldigt stolta över att få ha den i Sverige över huvudtaget.
– Vi har ytterligare en märr, Just Jackie, som är vår egen uppfödning och som såldes till en kille i Söderköping. Han har sett till att hon vunnit SM två gånger och blivit tvåa två gånger i NM (Nordiska Mästerskapen).

Just Jackie har sin speciella historia. Vid en tävling på Åby för några år sedan störtade stoet i en oxer och bröt benet, ryttarinnan föll av och fick 14 frakturer i ansiktet.
– Vilken vurpa, säger Susanne Gustavsson.

Just Jackie räddades till eftervärlden genom att hänga i en vagga i två månader på Ultuna. Ägaren till hästen tröttnade och frågade om Hov ville ha tillbaka Just Jackie vilket accepterades med glädje. Hon är ett så kallat trestjärnigt selektionssto och är mycket lämplig till avel, två föl är resultatet hittills. Dessutom finns ett statspremiesto på Hov som lyder till namnet Silvania, 21 år.
– Hon har givit jättefina avkommor som tävlar, informerar ”Sussi” Gustavsson.
Totalt finns 14 hästar på gården vilka är till stor glädje, men som kan anses som en bisyssla till Tommys och Susannes professioner. Hästarna är halvblod med inriktning på hoppning. Just Jackies systrar ska upp på 1.40 i höst.

Hästarna som Matilda Pettersson och Amanda Lundberg tävlade med i Falsterbo Horse Show nyligen vilar upp sig på Hov, de åker dagen efter Jordbrukarens besök till Amanda Lundgren i Fin spång.

Mangårdsbyggnaden är väldigt läckert inredd, där har mannen i huset gjort ett kanonjobb. Bottenplanet har en yta på 180 kvadratmeter.

På gårdens ägor finns numera en restaurerad runsten som arkeolog Mattias Schönbeck, Västra Husbybo, ligger bakom. Runstenens text lyder i korthet. ” De kristna Germund och Anund reste till minne av sin far Sote. De önskar frälsning för sin fars själ.”

De elva fåren ser till att buskarna hålls i schack vid runstenen. En grillplats finns också med fin utsikt över Slätbaken. Den sexårige hingsten NC ZtingZ är kanske Susannes favorit.
– Mammas bästa häst, den här blir bra, han hoppar som bara sjutton, berömmer Susanne sin skyddsling och får något drömskt i blicken. Han får vara hingst för han är så himla snäll.

Text och bild: OWE BERGGREN

Share