Höstplöjning med gamla traktorer

Som i en gammal rysk propagandafilm körde traktorerna efter varandra. En mäktig syn.

VIKBOLANDET (JB)

Nyligen hade NTK, Nostalgitraktorklubben sin årliga höstplöjning. I år skedde det på Örminges mark i Kuddby.

Det var som vanligt välbesökt och i år kom det ett 40- tal traktorer med plogar av olika storlekar och antal skär. Små Grålletraktorer med en eller tvåskäriga plogar och några stora tidiga Volvotraktorer och andra med femskäriga plogar. De små traktorerna höll till på en del av fältet som var något mindre blött än resten men hade det tungt ändå. Några hade fällt upp ett skär och nöjde sig med två.

Klubbens arrangörer hade varit på platsen redan dagen innan och satt upp serveringstält och delat upp fältet i lämpliga delar. Då det regnat en del i veckan innan var marken hal och det var inte tillrådligt att åka ner med en vanlig bil.

Dagens träff började med att ordföranden Anders ”Hutte” Hultman klev upp på ett släp och hälsade deltagarna välkomna och berättade var de olika traktorerna skulle köra. De minsta där det var någorlunda torrt och resten på ett annat ställe.

En traktor med balvagn inredd med sittbänkar fungerade som gratistaxi och man kunde följa med på en tur för att se hur plöjningen fortskred på de olika delarna av det stora fältet. Under tiden på förmiddagen då Länstidningen var på plats räknade vi till runt etthundratal åskådare som trotsat vind och låg temperatur.

Alla som deltog med traktor fick en biljett som kunde bytas mot en hamburgare som Roger Jonsson stekte. Han berättade att det fanns etthundra hamburgare och att de sannolikt skulle ta slut.

Senare i höst den 27 november blir det en träff i Björksätter då man visar videofilmer från dagen. En drönare svävade över traktorerna styrd av Erik Andersson och filmade från höjden, Maria Hultman filmade med stativ på marken.

Text och bild: LARS-T JACOBSON

Share