Här samlas svanarna för måltid

Spännande även för de yngre att se stora fåglar på så nära håll.

ÖREBRO (JB)

Följ med till sjön Tysslingen, Europas största rastplats för sångsvanar under våren. Fågelsjön ligger vid Kilsbergens fot, inte långt från Örebro.

Denna vår har det varit ovanligt många svanbesök. Den 17 mars räknade man till 5 403 svanar. Samt en sädesärla! Några dagar senare var cirka 2 500 svanar på plats. Jordbrukarens utsände lyckades aldrig se denna enda sädesärla.

Tysslingen är betydligt mindre än Tåkern. Fågelsjön med Kilsbergen i fjärran är blott cirka tio km lång och en och en halv km bred, inklusive strandängar och med ett djup om drygt en meter.

Sångsvanarna trivs alldeles utmärkt i Tysslingen och dess närområden. Det beror inte minst på att fåglarna matas med säd, främst korn. I år totalt 30 ton.

Besökarna kan då stå väldigt nära svanarna då de äter med god aptit. När man kommer fram till inhägnaden flyttar de på sig bara någon meter. Sedan står de kvar, helt lugnt ungefär femton meter från oss människor.

Det är ständigt liv och rörelse där de håller till. Ibland startar någon en flygtur. En annan gång går någon in för landning. Då de kommit upp i lufthavet ser man svanarna och de fantastiska Kilsbergen En vacker syn!

Det är en ideell stiftelse som ser till att svanarna får mat. Man samlar in pengar till svanmatningen under våren.

Stiftelsen, Naturens teater, gör även andra naturvårdande insatser under året. Stiftelsen bildades 2001 efter en donation av Gunborg och Lennart Karlsson. Delar av den gamla häradshövdingegården styckades av och blev därmed ett besökscentrum för alla naturintresserade.

Man ger kunskap om naturen och landskapet vid Tysslingen och Kilsbergen. Anläggningen har en kaffestuga dit det är skönt att komma ett tag ty det blåser ofta rätt hårt kring sjön.

Vidare har man konstgalleri, bokhandel, grupprum samt turistinformation. Besökare kommer från många håll, naturligtvis även från Östergötland där skribenten är en av alla dessa.

Lennart Waara kom till Tysslingen från Västmanland, närmare bestämt från Surahammar. Han besöker området flera gånger per år.
– Mycket givande, mycket intressant, säger han kring en kopp hett kaffe i kaffestugan.

Text och bild: SVANTE STRÖMBERG

Share