Från Scan till fiskeguide

Japanske fiskeentusiasten Yun Nishimura med fiskeguiden Henrik Karlsson.

Japanske fiskeentusiasten Yun Nishimura med fiskeguiden Henrik Karlsson.

ÖNHULT (JB)

Henrik Karlsson kommer ursprungligen från Skara. När arbetet fick honom och sambon att flytta kom de att bosätta sig i Önhult. Fiskeguidningarna har utvecklats som en sidoverksamhet och den har bara vuxit.

Bakom fiskeguidningsföretaget Top Catch finns Henrik Karlsson och hans historia. Det hörs på hans dialekt att han inte är östgöte. Ändå är han verksam i Önhult söder om Åtvidaberg, nästan bokstavligen på gränsen till Kalmar län.
– Jag är från Skara och jobbade på Scan där och sedan fick jag jobb i Linköping, berättar Henrik Karlsson.
Önhult är ganska långt från Linköping men paret ville ha en gård och då var det det här huset de hittade.

– Min sambo hade pendlat från Skara till Trollhättan förut, då sa jag det att nu är det min tur att pendla. Hon fick jobb som lärare i Åtvidaberg och jag fick jobba på Scan och låg och pendlade några år.
– Vi har skaffat en hund och en katt och lite hönor.
– Nu har vi också en liten grabb på ett år och tio månader så det har hänt en del sedan vi flyttat hit.

Var kommer fiskeguidningarna in i det här?
– Efter Scan så började jag jobba med ungdomar här i byn. Det avtog och jag började jobba på en liten firma som automatslipar skridskor.
– Jag började med fiskguidning vid sidan om först, berättar Henrik. Nu kör jag det här nästan på heltid under sommaren och sedan är jag där på firman under vintern.

Som fiskeguide vänder sig Henrik till flera kundkategorier. Det är privatpersoner, företag, fiskecamper, hotellanläggningar med flera eller snarast de flesta. Han kan kallas frilansguide.
– Jag har jobbat även mot stugägare som kommer att ha gäster som vill fiska. Då ringer de mig.
– Sedan hjälper jag andra guider och de hjälper mig. Nu 2017 ska vi börja med lite mer boende och fiskeguidning i lite paket och sådant.

Varför fiskeguide, varför gädda, varför…? På sin hemsida skriver Henrik om sitt intresse och hur det började:
”Jag minns fortfarande första gången jag fångade min första fisk! En gädda på 3 kilo och jag blev överlycklig”.
Alla som upplevt sådant vet vad han menar. Det är inte ovanligt att då plötsligt ha fått en hobby. Henrik skulle dessutom få en uppföljare till första upplevelsen:
”Nio år senare fångade jag en gädda som väger 8,2 kilo från samma plats i samma lilla sjön, men då var jag lite mer erfaren och hade blivit beroende av denna fantastiska hobby”.

Nu har du Yun från Japan på besök. Det kan alltså bli fler långväga kunder och paket?
– Det är väl inte varje dag det kommer en japan och bor själv i en liten stuga ute i skogen och sedan fiskar gädda i tre dagar. Detta med Yuns besök ser jag som en liten mjukstart.

Båten med fiskeguiden Henrik Karlsson och gästen Yun Nishimura åker åter ut på en av de vackra sjöarna i trakten. Det är mulet, det har börjat duggregna och det är som skymning fast det ännu inte är dags. Ja, det här är bra gäddväder.

Text och bild: BO BÄCKMAN

Share