Ett hem i naturen

Tentipi-staden. Här har företaget Tentipi i Sunne under en vecka haft besök av företagare från 15 olika länder. Här har man haft seminarium och bekantat sig med varandra, samt lagt grunden till ett samarbete.

Tentipi-staden. Här har företaget Tentipi i Sunne under en vecka haft besök av företagare från 15 olika länder. Här har man haft seminarium och bekantat sig med varandra, samt lagt grunden till ett samarbete.

SUNNE (VB)

Företaget Tentipi i Sunne har under en vecka haft besök av företagare från 15 olika länder. Här har man haft seminarium och bekantat sig med varandra, samt lagt grunden till ett samarbete. Man har även fått känna på hur tälten funkar när den första höststormen under veckan drog in från Fryken med skyhöga vågor. Nyligen var det Sunnebornas tur att få komma dit. Man får en känsla av att Kolsnäs intagits av samer eller andra nomader.

Tältkåtan är den moderna människans sätt att tälta. Den är så mycket mer än bara ett tält, den är ett hem i naturen. Idén föddes vid en fors i den lappländska vildmarken. Trött och svettig efter en hel dags kanotupplevelser ville Bengt Grahn kunna umgås med vännerna över en god middag och trevligt samtal kring elden.

Man hade två tunneltält på sex personer, stormkök och en oändlig massa myggor. Det blev varken rofyllt eller mysigt den gången men det väckte en tanke, möjligheten att hitta något annat sätt att leva på i naturen.

Med elden som mittpunkt skapades Moskoselkåtan 1989, vilken 2005 blev Tentipi. Bengt Grahn sydde den första Moskoselkåtan uppe i Moskosel. Efter hand utvecklades företaget och Bengt startade upp företaget i Sunne 2005, varumärket blev Tentipi.

– I Sunne arbetar 13 personer, i Moskosel 12 och i mitt eget företag i Kina hela 41 personer, säger en nöjd Bengt Grahn. Vi har en omsättning på 45 miljoner kronor i 20 länder.

Samerna bodde vintertid i liknande tältkåtor under slutet av 1800-talet. De tillverkade sin ”lavvo” själva av renhudar, berättar Bengt.
– I Norge säljer vi till skolorna. Norrmännen är naturmänniskor och det hör till att skolorna ska ha en tältkåta för sina utomhuslektioner, säger Bengt.

– Tentipi betyder gammalt och nytt. Ett tält som detta, om det står ute året om, håller i cirka tio år. Men det finns dyrare varianter med starkare väv, som klarar sig längre. Vi säljer till fritidsentusiaster och till anläggningar, till utomhuskonferencer och dylikt, anser Bengt.

Tälten har fått namn som Granit, Zirkon och Onyx med namn efter mineraler vars hårdhet skapades av jordens naturkrafter för över fyra miljarder år sedan. Tentipis luftiga eventkåtor Nimbus, Cirrus och Stratus har fått sina namn efter naturelementen.

Den fantastiska tältduken är vävd med fyra olika lager flamskyddsvävnad och tråden, som tältet sys med, är så stark att det går åt 100 kilos tyngd för att bräcka.

Idag är det många friluftsintresserade och andra som valt att promenera längs Kolsnäsudden och titta på den underliga, fantastiska tältstaden.

Text och bild: INGEGERD LÖWGREN-JANSSON

Share