Entusiaster samlades för plöjning

Traktorerna plöjer raka, fina fåror på Fjättmunna gård.

Traktorerna plöjer raka, fina fåror på Fjättmunna gård.

BOXHOLM (JB)

Söndagen den 9 oktober anordnade två unga entusiaster veterantraktorplöjning tillsammans med LRF i Boxholm på gården Fjättmunna. Trots det kalla och ruggiga höstvädret kom det ett 20- tal deltagare och många åskådare.

Johan Gustafsson och Anders Norm är två unga entusiaster som har lagt ner en hel del arbete med arrangemanget och båda ser ut att stortrivas. Det har arrangerats veterantraktorplöjning i Boxholm sedan 2011 främst genom Johan Gustafssons försorg, men sedan 2015 är LRF Boxholm medarrangör.

– Det är jätteskönt, säger Johan. Nu står LRF för korvgrillning och kaffeservering och bidrar med annan hjälp. Jag och Anders har fullt upp ändå, tillägger han och skrattar.

Det är många som undrar hur Johan hinner med allt. Hans passion är gamla maskiner, bland annat traktorer. Han har hittills inte mindre än 12 egna veterantraktorer varav den äldsta är en Munktell från 1929. Han hoppar vant upp på de gamla traktorerna och får igång dem medan åskådarna intresserat och imponerat tittar på.

– Jag är självlärd, svarar Johan på frågan hur han kan sköta de här gamla maskinerna. När man är intresserad av något så ser man till att lära sig. Den här traktorn är värd ganska mycket pengar idag, säger han och klappar på sin 29 års Munktell. Den fungerar perfekt och det är faktiskt inte så svårt att hitta reservdelar om man lägger ner lite jobb.

Magnus Johansson är ordförande i LRF Boxholm och han går nöjt omkring och tittar på plöjningen efter att ha hälsat alla välkomna.
– Det är jättekul att vara medarrangör till det här, menar Magnus. Vi är ett bra gäng i styrelsen och vi har ett fint samarbete. Det är glädjande att det finns ungdomar som intresserar sig för traktorer och lantbruk och som även vill bevara det gamla. Vi behöver tillväxt inom lantbruket.

Ett tjugotal veterantraktorer av varierande ålder och modell har kommit till Fjättmunna. Det knattrar från åkern där traktorerna plöjer fina och raka fåror. På väg ut med sin traktor Victor av märket Bolinder Munktell är Kjell Gustavsson. Med sig har han sin lille son som också heter Victor. Om traktorn inspirerat till sonens namn kan man fundera över. Victor ser i alla fall ut att tycka om att vara med pappa på traktorn.
– Det är ett trevligt arrangemang som är kul att delta i, tycker Kjell.

Det är många som passar på att köpa grillad korv och kaffe i det för dagen uppsatta partytältet. Frampå förmiddagen upphör regnet och kylan börjar ge med sig något när solen tittar fram. Resten av dagen bjöd på uppehåll och ganska fint väder vilket var perfekt för plöjningen och förstås även för förarna och åskådarna. Johan, Anders och Magnus är nöjda med dagen.

– Det har varit jättelyckat, säger Johan nöjt.
Johan har inte bara sina traktorer för att meka med eller för att visa upp, han tävlar också i veterantraktorplöjning. Genom att han vunnit DM i sin klass har han kvalat in sig till nästa års SM som preliminärt är förlagt till Uddevalla. Varje distrikt har en tävlande i respektive klass och det finns totalt fyra klasser.

Klasserna är indelade i veteran och moderna traktorer med buren, respektive bogserad plog. Johan tävlar i veteranklassen med bogserad plog. För två år sedan köpte Johan och hans fru Anna Ryckelsby kvarn som ligger mellan Väderstad och Rinna. Kvarnen är från slutet av 1800-talet och det här är ett livsprojekt, säger han. Johan är fast besluten om att det en gång ska malas mjöl i kvarnen igen, men det återstår mycket arbete.

– Ja, det är mycket jobb men jag älskar att hålla på med det. Tanken är att det också ska bli någon form av museum i kvarnen där min samling av gamla maskiner kan visas, säger Johan.

Text och bild: GEN LARSSON

Share