Breddad mässa med stort utbud

Besökarna på mässan Häst – Jakt – Lantliv kunde ta del av mängder av olika uppvisningar. Här visar skickliga ryttare och pilbågsskyttar upp sina färdigheter inom beridet bågskytte.

Besökarna på mässan Häst – Jakt – Lantliv kunde ta del av mängder av olika uppvisningar. Här visar skickliga ryttare och pilbågsskyttar upp sina färdigheter inom beridet bågskytte.

VRETA KLOSTER (JB)

Östgötamässan Häst – Jakt – Lantliv på Vretagymnasiet blev välbesökt. Med ett stort och brett utbud av aktiviteter fanns något för alla. Det var extra allt i ett strålande fint väder.

Vi berättade nyligen om de förändringar som Östgötamässan Häst genomgått inför 2015. Det var två stora nyordningar: Istället för att åter hållas på Mantorptravet skulle den i år hållas på Vretagymnasiet. Utbudet skulle breddas från ett renodlat hästfokus till att även innefatta jakt och lantliv eller kort och gott: Bli en mässa för Lifestyle, samt att Vretagymnasiet skulle visa upp sin verksamhet.

Tidigt på mässdagen växte köerna på vägen utanför. Intresset fanns där. Beridna parkeringsvakter visade besökarna till rätt plats efter att elever från Vretagymnasiet lotsat in till rätt parkering. Det är flera parkeringsavdelningar på skolan och den här dagen hade de utökats med omkringliggande fält.

Landshövding Elisabeth Nilsson invigde mässan. Hon kom åkande in på ena banan i en stilig gammal Mercedes från Motala Motormuseum, körd av museichefen Johan Rahm. Med i bilen fanns även Wiveca Schenholm, känd från dressyrvärlden. Hon och Elisabeth Nilsson sjöng som inledning ”Willkommen, bienvenue, welcome…”.

I sitt tal konstaterade landshövdingen att mässan är den första som kombinerar häst, jakt och lantliv. För sysselsättning och affärsmöjligheter har såväl jakt som häst stor potential. Kläder och utrustning, mark, stallplats, hundar, foder och så vidare betyder kringnäringar. Av vikt är också Vretagymnasiets kompetensförsörjning till de gröna näringarna. Sådant är viktigt för hela landsbygden.

Dagen bjöd som utlovat på en sällan skådad mängd aktiviteter. Här fanns det mesta från godis och hoppborg till föreläsningar och fascinerande shower. Från arrangörshåll redovisas att man hade ”ett 40- tal uppvisningar/shower/pröva- på-aktiviteter”. Här följer endast några plock ut programmet:

Vretagymnasiets visningar var populära och välbesökta. Inne i skolans lokaler fanns simulatorer som besökarna gärna provade. Bland annat kunde man lasta timmer. Enligt elever som handledde aktiviteten är det exakt som man gör på riktigt, skillnaden är att verklighetens skog finns på en skärm. Stundtals var det trångt i de lokalerna. Man visade också gårdens djur och de fordon som används inom utbildningarna.

Jakten som var en stor del i tanken bakom mässan hade sina intresserade besökare. Jägare kunde få sin hund testad på de så kallade permodjuren samt på ett av eftersökens största namn, Per ”Bula” Kristoffersson. Bland Jägareförbundets aktiviteter fanns luftgevärsskytte för barn och ungdomar.

Vid vilt och jaktavdelningen passade man även på att informera om viltolyckor, ett ämne tyvärr alltid aktuellt och den här årstiden i synnerhet. Ingen jakt utan att nämna viltkött. I en av skolans lokaler visade styckmästaren Tobias, från Britta och Lennarts Nära Kött, hur man styckar kött.

Hunden i människans tjänst var en punkt som var väl så viktig. Hur många vet hur en ledarhund jobbar? Synskadade Lena Johansson från Linköping med sin fyraåriga labradortik Wilma visade samspelet mellan hund och människa.

Ett tydligen alltid lika populärt inslag är agility. Under mässan hölls uppvisningar i detta inför en mycket intresserad publik. Kaninhoppningen har också sina trogna supportrar och även den lockade nya.

Hästuppvisningarna avlöste hela dagen varandra. Mässan har ju trots allt rötterna i hästmässorna som getts tidigare år. Beridet bågskytte, miniatyrhästar, kallblodgalopp, rasparad, enskilda uppvisningar, shettisrace, westernryttare, brukshästar med mera gav hästnäringen en chans att visa sin bredd.

Var man än gick kom hästar. Väldiga ardenner och shire passerade shetlandsponnys, islandshästar fyllde plötsligt synfältet, en häst med en indianhövding som höll upp pilbågen, en nordsvensk som kom med en vagn besökare på rundtur, skolans ponnyridning och alla andra hästigheter förekom snart sagt överallt.

Mässgeneralen Ann Andersson ger ett par siffror på hur stor mässan egentligen var:
– Över 600 var engagerade i mässans genomförande.
150 av Vretagymnasiets elever och lärare bistod mässan på ett fantastiskt sätt. Det var omkring 75 företag och föreningar som visade sina produkter och tjänster. Med besökarna blev det många:
– 4 000 personer uppskattar vi var på området.

Det blev som utlovat ”extra allt” för den som hann med och hittade bland aktiviteterna som var utplacerade över Vretagymnasiets stora ytor denna strålande sköna höstdag.

Text och bild: BO BÄCKMAN

Share