Bocksätters gård

563 hektar i vacker bygd

Flera bostadshus, ekonomibyggnader, goda jaktmöjligheter och 563 hektar mark i ett sammanhängande skifte. Välkommen till Bocksätters gård, som är till salu.

Bocksätters gård är belägen i det sköna landskapet längs väg 210 cirka 15 kilometer sydväst om Söderköping. Strax innan vägen viker av mer bestämt mot Sankt Anna, breder ägorna ut sig på ömse sidor av vägen.

Fågelvägen är det bara några kilometer till den förr så betydelsefulla sjöleden Slätbaken. Idag är den fortfarande populär och uppskattad och utgör bland annat inloppet till Göta kanal. Man finner även Stegeborg, ett intressant och trevligt område att besöka. Här finns bland annat Skällviks kyrka från 1300-talets första hälft. Inte långt från Stegeborg finner man det an artrika Svartdalen naturreservat. Fortsätter man väg 210 åt sydost så väntar härliga Sankt Anna, som knappast behöver någon närmare presentation.

Bocksätters byggnation är tämligen samlad. Den gula stilfulla mangårdsbyggnaden är uppförd i ett högt läge som ger en god utsikt över de kringliggande markerna. Framför huset finns en trevlig detalj, en dropp- eller hjärtformad gårdsrondell. Till entrén via en fin veranda under tak kommer leder halvtrappa på både sidor. Balkongen ovanför fulländar det representativa intrycket. Det här är ett hus som är lätt att tycka om.

Huset har en taxerad boarea på 206 kvm och en biarea på 25. Här finns sex rum och kök. På entréplanet finner man sådant som vardagsrum, matsal och kontor. Köket med skafferi och matplats är från 2018. En trappa upp finns ytterligare två rum, sovrum, med klädkammare. Här finns också ett badrum med hörnbadkar och dusch. I källaren som sträcker sig under del av huset inryms pannrum, bastu med mera.

En av de två flygelbyggnader som flankerar mangårdsbyggnaden är bostad. Denna är uthyrd. Byggnaden stammar från 1700-talet och är hitflyttad från sin ursprungliga plats. Boytan är 85 kvm.

Några meter närmare vägen finns Nergården. Huset är från 1949 och har torpargrund. Här finns 125 kvm taxerad boarea som fördelas på sex rum och kök. Bostaden är uthyrd.

Asptorpet, ett stycke längre bort, är som namnet anger ett torp. Här finns vardagsrum, ett sovrum, kök och duschrum. Torpet är uthyrt.

Fastigheten har flera ekonomibyggnader såsom ladugården med loge, verkstad, maskinhall samt ett magasin med mera. De är uppförda bekvämt praktiskt nära varandra och bostadshus, men har ändå gått om svängrum och luft mellan sig.

Till Bocksätter hör 563 hektar mark. Av dessa är 393 produktiv skogsmark som domineras av tall som utgör cirka 62 procent av trädbeståndet. Gran, som är näst vanligast, utgör 25. Virkesförrådet bedöms uppgå till 62 700 skogskubik, vilket betyder ett snitt på 160 kubik per hektar.

Åkermark och bete anges enligt taxeringen till 97 respektive 10 hektar. Som så ofta skiljer det sig något i arealuppgifter mellan taxering och skogsbruksplan och här även i förhållande till arrendekontraktet från 2020 som upplåter jorden under fem år. Arrendatorn har rätt att använda maskinhall, spannmålstork med mera.

Att en fastighet med såhär bra och fin arrondering och i den här miljön, med varierande marker, har en ”god viltbiotop” är ingen överraskning. Här lever stammar av råddjur, dovvilt, älg och vildsvin. Köparen får tillgång till jakten från1 juli 2023. Fastigheten ingår för övrigt i ett älgskötselområde.

På Bocksätters gårds ägor finns många tillgångar man kan ta tillvara. Med fastighetens läge i den här vackra anrika bygden följer också andra fördelar och mervärden.

Text: BO BÄCKMAN Bild: LUDVIG & CO

Share