Blommande vackert på Körsbärsvägen

Många passar på att ta en tur till Skärlunda by för att njuta av körsbärsträdens blomning i maj. Det gäller att passa på för på några få dagar kan allt vara över.

Många passar på att ta en tur till Skärlunda by för att njuta av körsbärsträdens blomning i maj. Det gäller att passa på för på några få dagar kan allt vara över.

BOXHOLM (JB)

Alla som har läst Bröderna Lejonhjärta minns väl Körsbärsdalen. I byn Skärlunda utanför Malexander finns Körsbärsvägen. När körsbärsträden blommar som vackrast är det alldeles vitt längs vägen och runt de närliggande fälten och även här och där i skogen.

Den skira grönskan, blommorna och de vackra omgivningarna är nästan andlöst vackra. Det är en hel del människor som har upptäckt den vackra Körsbärsvägen vid Skärlunda och gärna tar sig en besökstur hit i maj. Men det gäller att passa på att göra ett besök just när blomningen är som intensivast för på endast några få dagar kan det vara över.

– De enda som inte uppskattar körsbärsträden är de som kommer med lastbilar och sopbilar, säger Elisabeth Ekman och skrattar. Framförallt inte när körsbären är mogna för då kan det bli rejält kladdigt på bilarna. Men cyklister och vandrare uppskattar förstås att ta en liten paus och mumsa på de goda bären.

Elisabeth Ekman bor på Skärlunda södergård. Elisabeth är född och uppväxt i Moo, som ligger i dalen nedanför Skärlunda. Gården bedrivs nu av hennes bror Thomas med familj. Under 70- talet köpte Elisabeths pappa Skärlunda södergård, som vid den tidpunkten var ganska nedgången. De båda gårdarna slogs då ihop till en fastighet – men båda gårdsnamnen lever vidare.

– Pappa var egentligen inte så pigg på att köpa det här stället, berättar Elisabeth, men han blev mer eller mindre övertalad eftersom gården ligger så nära Moo. När så mina föräldrar blev äldre och Thomas tog över föräldragården rustades det här huset upp och de flyttade in här.

Elisabeth flyttade till Skärlunda södergård 1998 när pappan hade gått bort. Hon hade då i många år varit bosatt i Mjölby. I alla år har hon arbetat på Försäkringskassan och de senaste åren, innan pensioneringen för ett år sedan, arbetade hon i Linköping.

– Det var helt underbart att komma hem hit till lugnet efter en stressig dag på jobbet, säger Elisabeth. Här är det så rofyllt, lugnt och behagligt att all stress rinner av. Jag har aldrig ångrat att jag flyttat tillbaka hit.

Elisabeth upplever inte någon ensamhet i det vackra huset i Skärlunda. Runt om i trakten finns det många aktiva lantbruk och andra fast bosatta. På sommaren ökar naturligtvis befolkningen markant i flera hus runt omkring då sommargästerna flyttar ut på landet igen.

Hur det kommer sig att det är så många körsbärsträd just i den här trakten har ingen kunnat förklara enligt Elisabeth. Nere i Moo-dalen finns det inte alls många körsbärsträd, men på vägen och runt om de tre gårdarna i Skärlunda by kan man säkert räkna till hundratals träd.

Elisabeth plockar förstås en del och ibland kärnar hon ur bär och fryser in till frukostgröten. – Det är jättegott. Men allra godast tycker jag det är att äta bären direkt från träden. Körsbärsträden är otroligt vackra men svåra att göra riktigt rättvisa på bilder. En tur hit vid nästa års blomning kan rekommenderas. Såvida man inte kör lastbil vill säga.

Text och bild: GEN LARSSON

Share