Blå sosse eller röd moderat…

Uppvuxen i bygden runt Skänninge, den lilla staden på slätten i en historiskt och nutida, hyfsat välmående jordbruksbygd, präglades min uppväxt med att möta bondehatet. Det förhatliga och i våra tider svårbegripliga statarsystemet avskaffades 1948. Ändå hade det satt avtryck i folkföraktet för överheten och de rika som levde väl på detta, så till den milda grad att jag som 10-15-åring återkommande konfronterades med det bondehat och avundsjuka som statarsystemet födde. Jag mötte detta överfört i tredje generationen och kunde så klart inte då se kopplingen. Tyckte bara det var konstigt hur mina då lika lite ovetande barndomskompisar kunde hysa så mycket agg och avundsjuka till bönder i just lilla Skänninge omgiven av lantbruk och med icke oväsentlig del av stadens invånare sysselsatta direkt eller indirekt av modernäringen.

Med alla stora gårdar runt staden på slätten som historiskt huserat många statare är det egentligen inte så konstigt att man kunnat ”skrämma” människor till att rösta på S i så hög grad att de i vissa valdistrikt i staden alltjämt hystar in runt 60 procent av rösterna.

Sedan i vuxen ålder inhoppande i byggbaracker och i fikarum fortsatte påhoppen och den underliggande avundsjukan på just bönder – även ibland från andra småföretagare. Parat med otaliga insinuationer från en och annan släkt och vän – om än med glimten i ögat – och med den där ”bängsossen” till sågverksarbetare i Bengt Bratts TV serie ”Hem till byn” som konstant klankade ner på bonden som jobbade där, så har det skapat en känsla hos mig.

En känsla att jag har mycket svårt för delar av det som Socialdemokraterna står för. För mig står det nämligen för avundsjuka och att alla får ha det bättre, läs tjäna mera pengar, så länge det inte sker på ens egen bekostnad. Det har tagit mig till upp i 40 års-åldern och i LRF-rollen många möten med pragmatiska äkta så kallade gråsossar som jag kommit att uppskatta Socialdemokratin på ett annat sätt.

Det som skapat detta är insikten om att äkta socialdemokrater från åtminstone mittendelen och högerut inom partiet inte betraktar sig som varken så mycket socialister eller vänster. De betraktar sig som det svenskaste av allt, nämligen lagom mitt i. Varken höger eller vänster, varken extremt emot privata vinster eller emot att staten reglerar saker som inte funkar.

Historiskt måste jag erkänna att grundfundamentet i denna hybrid att avväga konkurrenskraft och företagsklimat mot höga skatter och transfereringar har funkat acceptabelt bra. Den svenska modellen. Höga löner som bygger på mycket utbildning och inga ”enkla jobb”, låg lönespridning och höga skatter som del i detta har fungerat väl att bygga upp folkhemmet.

Tillsammans med en allmän grundskola, värnplikt för alla och svenskt alkoholmonopol. Så länge världen såg ut på ett sätt där vi hade rejäl tillväxt i vår exportindustri och konkurrensen till stor del utgjordes av andra västländer med liknande standard. Nu är världen annorlunda och Sverige fyllt av nya svenskar med annan utbildningsnivå…

Det jag dock alltjämt har mycket svårt att förlika mig med är grundsynen på skatt och företagande i den socialdemokratiska politiken. Du har all rätt att vara företagare, det är t o m helt ok att tjäna stora pengar, bara du betalar rejält med skatt därefter. Översätter man det i mitt småföretagarperspektiv blir det enligt följande. Det är helt ok att en bonde tjänar pengar.

Rejält med pengar, om det möjliggör att hen kan köpa en ny traktor med bättre arbetsmiljö till sin anställde medarbetare. Eller köpa en ny såmaskin som monteras i en fabrik där majoriteten av de anställda säkert sympatiserar med den socialdemokratiska tanken. Om bonden – företagaren – däremot tjänar så mycket pengar att ha kan byta traktor oftare än vad den anställde tycker är nödvändigt, byta bil lite oftare eller bygga en swimmingpool -som i sig gynnar andra företagare och arbetare – inkommer fort misstänksamheten och missunnsamheten att vederbörande borde betalat lite mera i skatt i stället.

När är det ok att tjäna pengar och när blir det fult och egoistiskt och man i stället borde betalat en del av detta i skatt? Hittills har ingen Sosse kunnat reda ut det åt mig…

Må så gott i det för den som har god grundinkomst, teoretiska perfekta Sverige önskar Peter.
peter.borring@telia.com
Peter Borring är regionordförande för LRF Östergötland

Share