Att rädda mat sparar både pengar och klimatet
SVERIGE (JB)
Det slängs ofantliga mängder mat i Sverige och världen. Det är inte bara ett stort slöseri med resurser utan dessutom dåligt både ekonomiskt och ur klimatsynpunkt. Men… mycket görs också för att minska matsvinnet, bland annat räddade Matsmarts kunder 11 000 ton mat från att slängas förra året.
Varje år uppstår över 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige. Det motsvarar i genomsnitt 133 kilo per person.
FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation uppskattar att en tredjedel av all mat som produceras går till spillo. Det är ohållbart och därför skapades 2020 överenskommelsen ”Samarbete för minskat matsvinn” där bland annat Arla Foods, Sodexo, Visita, Livsmedelsföretagen, Norrmejerier, Linas Matkasse, Svenska köttföretagen, Potatisodlarna, LRF, Livsmedelsverket, Jordbruksverket och en rad andra aktörer har anslutit sig.
Överenskommelsen består av tre delar: att sätta upp mål för minskat matavfall och matsvinn, att mäta och samla in data för att följa upp målen och för att identifiera var matsvinnet uppstår och kunna sätta in åtgärder, och ett samarbetsforum där arbetsgrupper kan genomföra mer riktade och branschövergripande projekt för att minska matsvinnet.
Flera europeiska länder har redan infört liknande överenskommelser i livsmedelsindustrin med gott resultat. I Storbritannien har överenskommelsen lett till betydande minskningar i mängden matavfall.
– Erfarenheterna från andra länder som har infört detta är väldigt positiva. Frivilliga överenskommelser är mer flexibla än lagstiftning. Alla kan göra något och med gemensamma insatser kan vi åstadkomma stora förbättringar, både resursmässigt, ekonomiskt och för miljön, säger Tova Andersson på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Det görs många insatser för att minska matsvinnet. Ett av Martin & Serveras viktigaste hållbarhetsmål är att halvera matsvinnet till 2025. Som ett led i detta doneras varor till flera välgörenhetsorganisationer, bland annat Stadsmissionerna i flera städer och Hela människan i Norrköping. Totalt donerades 109 ton varor till organisationer som arbetar med människor som behöver hjälp och stöd.
– Under 2021 skänkte vi rekordmycket varor till dessa organisationer. Att vi använder resurser i form av råvaror och energi för att producera och transportera livsmedel som sen aldrig används – det är rent vansinne, säger AnnaLena Norrman, hållbarhets chef på Martin & Servera.
Matsmarts affärsmodell bygger på att rädda mat och andra produkter från att slängas. Det kan röra sig om produkter som fått felprintade etiketter, ett utgående sortiment eller varor med kort datum. Under 2021 räddades sammanlagt över 10 969 ton mat från att hamna i soptunnan, vilket innebär en ökning på 27,7 procent från förra året.
Det betyder även en nettobesparing på cirka 9 548 ton koldioxid, som motsvarar elanvändningen för 1 734 hushåll under ett år.
– Det är glädjande att se siffrorna ticka uppåt även detta år. Att rädda mat från att slängas i onödan är bland de enklaste men faktiskt också mest effektiva miljöinsatser vi som konsumenter kan göra i vår vardag. Att rädda mat sparar både pengar och klimatet, säger Josefin Fridstrand, Sverigechef på Matsmart.
– Det som är helt tydligt är att hela Sverige är engagerade i att rädda mat. I år har vi även sett till att räkna ut vilken klimatpåverkan ordrarna haft i form av sparad koldioxid. Vi hoppas att det ska göra det lättare för folk att sätta maträddandet i ett sammanhang och jämföra med andra klimatinsatser – som att spara på el, köpa begagnat och så.
Text: TOBIAS PETTERSSON