Ungskog lockar älg och snytbagge

Erfarenhet och kunskap ger bästa skadeskyddet

Skogschefen på Baroniet Adelswärd AB Tony Andreasson har med goda kunskaper och
förvärvade erfarenheter under många år lyckats nå bra resultat med skogsskötseln på Baroniets
marker.

ÅTVIDABERG (JB)

Betesskador på ungskog och snytbaggegnag på plantor en verklighet att bemästra! Flera olika komponenter kan påverka det ekonomiska utfallet på såväl kort som lång sikt för det svenska skogsbruket och dess ägare. Det kan vara konjunktursvängningar som innebär sämre priser på virkessortimenten,

Share

Vårvintern en bra tid att beskära

Att beskära ett träd är mer än att bara ta bort grenar

Arborist och trädgårdsmästare Kristin Andersson sågar ner grenarna i omgångar för att undvika fläkskador. Underhållsbeskärningen skapar starka träd som på sikt ska ge mycket frukt.

GRUMS (JB)

Nu när den mest bistra vinterkylan har släppt och temperaturen känns mer som vårvinter än som midvinter är det tid att börja vårbeskärning av träd. Vi följer med tre trädgårdsspecialister ut på deras arbete i trädkronorna.

Share

Höstveteodling på Klostergården

30 års veteodlande i sammanställning av gårdsmästare Niclas Malm

Stora bilden: Klostergården i Vreta kloster utanför Linköping har drivits som försöksgård av Hushållningssällskapet sedan 1956. Gården drivs både ekologiskt och konventionellt.

VRETA KLOSTER (JB)

Ända sedan starten av Hushållningssällskapets växtodlingsdata i mitten av 80-talet har Klostergårdens insatser och skördar dokumenterats noga. En sammanställning av höstveteodlingen under drygt 30 år har gjorts av gårdsmästare Niclas Malm.

Share

Om filterbubblor och parallella världar

Veckan som gick fick jag med all tydlighet se två helt skilda dimensioner och världar som bonden och dess organisationer ska förhålla sig till och agera mellan. Ena dagen hade jag förmånen att få moderera på Mjölkens dag i riksdagen som KD- riksdagsmannen Magnus Oscarsson, så förtjänstfullt riggat.

Share

Effektiva maskiner bakom framgång

Jacob Nilsson har själv rötter i lantbruk och han började på Väderstad direkt efter sin lantmästarexamen och gillar att vara med i den spännande utvecklingen.

”Inget ogräs är resistent mot svenskt stål”

VÄDERSTAD (JB)

Omkring 1962 såg ett nytt företag dagens ljus i Väderstad. Rune Stark, lantbrukare i Väderstad, konstruerade en sladd för eget bruk.  Den var så bra att snart ville flera prova den. 1970 skriver Östgöta Correspondenten att under året har över 100 harvar och sladdar lämnat verkstaden.

Share

Hästens hjälp vid forminnesvård

Cecilia Berndtsson är en av få i Sverige som arbetar i skogen med häst, och kan ta ut lön för det.

”Att hålla på i skogen är det roligaste arbete som finns”

GRUMS (VB)

Cecilia Berndtsson är en av tre i Sverige som sköter skogsarbetet med hästen som främsta redskap, och tar ut lön för det. När vi möter henne en sen vinterdag vid Lassehall i Grums kommun är det på uppdrag av Skogsstyrelsen hon arbetar.

Share

Band och ris minskar körskador

Risbäddar skyddar djupa spår och tryckskador.

Trycket halveras när skotaren utrustas med band

MANGSKOG (JB)

Klimatet ändras och tjälen har varit i stort sett obefintlig de senaste åren. För skogsägarna har det skapat problem. Men för Mats Classon i Mangskog som brinner för god skogsvård blev detta ett sätt att utveckla det egna företaget. Han var en av de första att använda mindre maskiner och dessutom sätta band på dem och vi vill veta varför.

Share

Fullsatt på årets lantbrukarkonferens

Fullsatt på Hushållningssällskapets informationsrika lantbrukskonferens.

Nyheter och försöksresultat presenterades för över 100 deltagare

ÖSTERGÖTLAND

Det var fullsatt med över 100 deltagare på årets Lantbrukarkonferens som arrangerades av Hushållningssällskapet Östergötland. En hel del nyheter presenterades.

Share