Värmländskt DM i skogskörning

Jenny Olofsson från Trollhättan vann årets DM i skogskörning. Tillsammans med nordsvenska stoet Bergs Lilla My fick de endast 43 straffpoäng.

Jenny Olofsson från Trollhättan vann årets DM i skogskörning. Tillsammans med nordsvenska stoet Bergs Lilla My fick de endast 43 straffpoäng.

ARVIKA (JB)

I snöglopp blandat med hästgnägg hölls den traditionella tävlingen där alla hästraser är välkomna. Sex ekipage kom till start, därav två med kvinnliga kuskar.

Den ena av dem, Jenny Olofsson från Trollhättan vann tävlingen med endast 43 minuspoäng, vilket är mycket ovanligt. Det var fem stationer att klara av med olika svårighetsgrad och för varje fel blev det minuspoäng.

Veteranen Anders Bärjed från Klässbol körde sitt tjugoförsta DM och det är tredje gången han har nioåriga Mynta mellan skaklarna. Hon är en korsning mellan ardenner och nordsvensk, en lugn och trygg häst, som är mycket social. Ifjol vann de värmländska DM:et och ska tävla i SM i sommar. Var någonstans är ännu inte bestämt. Nu blev ekipaget tvåa med 84,75 straffpoäng och kommer också nästa år att tävla i SM, eftersom vinnaren Jenny Olofsson inte kan köra för Värmland, utan tävlar för sitt eget län. Bärjed är mycket nöjd över andraplatsen.

– Jag hade nog inte förväntat mig det, eftersom jag inte har kört så mycket i vinter. Men under alla år har jag lärt mig vissa knep och det behövs ju tur också, säger Anders. Nu ska Jenny få spö i SM, skojar han.

På tredjeplats kom Bertil Liljemark från Brunskog. Han deltog med Mio, tolvårig nordsvensk valack, som ekipaget representerade Värmland med i SM i somras i Kil. Det blev en åttonde plats av tjugo startande där. Nu i Styckåsskogen fick de 89,75 straffpoäng.

Han har en tidigare inteckning i vandringspriset i DM och Anders Bärjed har två, så nu blir det intressant att se nästa år hur det går mellan hästkarlarna.

Den andra kvinnliga kusken var Heléna Högberg Dahlbeck, som hastigt fick göra debut, då den ordinarie lämnat återbud. Med sig på DM hade hon sin egen kallblodstravare Gomnes Faksa, ett sjuårigt norskt sto. Heléna var nöjd trots uteslutning på lunnebänken.

– Jag är otroligt stolt över min häst, säger hon, jag tror hon föddes till arbetskörning.
Jenny och Heléna var de yngsta kuskarna och det verkar vara ont om yngre förmågor. Heléna hoppas att fler får upp ögonen för skogskörning och framförallt för att de allra flesta hästar kan ha flera användningsområden.
– Det här är en ”sport” där föryngringen är så gott som obefintlig tyvärr!

Trots snöslask och Vasaloppsöndag kom många åskådare som ville kolla på hästar i arbete, värma sig vid den öppna elden med kaffe, korv och kolbullar. Gun med sylt och saft fanns på plats, så den som ville kunde köpa med sig vitaminer hem.

Kvinnorna bakom DM i Värmland är Carita Flod och Karin Krogh. De startade 1988 och första tävlingen var förlagd till Sunne. Därefter har det pågått på olika ställen, men sedan 2002 har det visat sig att Styckåsskogen i Arvika är bästa platsen även för åskådarna. Deltagarantalet har minskat markant under se senaste åren inom DM. När skogs körningen firade 20 år inom DM 2008, var antalet deltagare 15 ekipage.

Arrangörer för DM är Brukshästföreningarna i Värmland och Jordbrukare ungdomens förbund (JUF).

Text och bild: MAY DAHLBECK

Share