Välskött på Fjättmunna gård

På vackra Fjättmunna sörgård har inte Christina och Bengt svårt att få dagarna att gå.

BOXHOLM (JB)

– Jag har varit bonde så jag tycker inte om att vara sysslolös! Så förklarar Bengt Staaf sitt nyvunna intresse för grönsaksodling. Vid den ena flygeln på den vackra gården Fjättmunna sörgård har Bengt sin odling, praktiskt och vackert placerad i en nybyggd inramning.

Alla som någon gång har passerat gården Fjättmunna har säkerligen imponerats av hur otroligt vackert den ligger. Den välskötta gården är högt belägen med en väl tilltagen anlagd damm nedanför med ett charmigt lusthus (punschveranda) vid strandkanten. De höga vackra pelar – asparna ger gården en pampig inramning.

– Pelarasp är inte så vanliga träd och det ger Fjättmunna en speciell karaktär, säger Bengt. Träden blir upp till 20 meter höga och växer snabbt. Dammen har jag anlagt själv, när jag flyttade hit var det bara sankmark. Vattnet kommer från Lillån och rinner vidare ut till Svartån och andra vattensystem. Jag har lagt ner en hel del tid och pengar på att förbättra fallet. Men nu är det rejält gjort och kommer att hålla länge.

Vid strandkanten ligger en liten motorbåt som Bengt använder för att rensa bort oönskad växtlighet i dammen.
– Men näckrosorna vill Christina att jag ska spara för hon älskar blommor, säger Bengt och skrattar.
Välskött och prydligt är ett signum för den här gården och Bengt är i gång och arbetar från tidig morgon till sen kväll.

– En del skulle nog kalla mig arbetsnarkoman, ler Bengt, men jag tycker om att vara sysselsatt och det värsta jag vet är att ligga efter med saker. Det är bättre att få det gjort direkt. Men skötseln av blommorna lägger jag mig inte i, det är Christinas avdelning.

Christina är Bengts sambo sedan många år och under tiden Bengt har visat runt på gården har hon dukat upp kaffe med nybakad kaka på den soliga platsen framför boningshuset.
– Jag har alltid älskat blommor, berättar Christina, och här har jag möjlighet att få fullt utlopp för mitt intresse. Jag har också ett förflutet från lantbruk så jag trivs jättebra här i Fjättmunna.

De vackra välskötta rabatterna blommar fortfarande fint fast sommaren närmar sig sitt slut.
– Men tidigare i somras var det ännu vackrare, säger Bengt.
– Ja och så fin lavendel som i år har vi nog aldrig haft, tilllägger Christina.
Bengt berättar att de har ett favoritställe när det gäller blommor.
– Jag kan verkligen rekommendera Hillingstad som ligger mellan Rök och Heda. Deras växter är så fantastiska att till och med jag blir intresserad. De är med på Bondens marknad i Linköping och deras växter brukar snabbt bli slutsålda.

Efter den trevliga kaffestunden med prat och skratt visar Bengt sin grönsaksodling. Det går inte att upptäcka odlingarna från gårdsplanen, men innanför portarna, som är byggda i samma stil som magasinsbyggnaden, döljer sig en väl tilltagen yta med flera odlingsbänkar. Bänkarna är praktiskt uppbyggda vilket underlättar skötsel och skörd.
– Jag tycker att byggnaden blev så vacker och smälter in så fint, säger Christina beundrande.

Här odlar Bengt majs, brysselkål, gurkor, flera sorters tomater, olika sorters lök, sallad och kryddväxter med mera.
– Nu har jag skördat mycket men allt är inte moget ännu till exempel majsen och brysselkålen. Gurkor har vi skördat i flera olika omgångar och som tur är gillar Christina att ta hand om det jag odlar. Hon har lagt in 50 burkar gurkor vid det här laget. Jag älskar saltgurka och äter det varje dag till maten. Jag har fler planer för odlingarna och prövar mig fram både när det gäller växter och själva byggnaden.

Bengt berättar att han är född och uppväxt i en lantbrukarfamilj och att han själv under många år var lantbrukare i Väderstad.
– Jag hade slaktsvin men var framförallt spannmålsbonde och redan som liten fick jag lära mig att köra traktor. Odlingarna bestod framförallt av raps, höstvete, korn och ärtor och jag arrenderade mark från tio gårdar runt min egen. Men när det fattades ett beslut om att spannmålspriserna skulle anpassa sig till världsmarknaden lade jag av eftersom det då blev svårt att få en jämn lönsamhet.
Som spannmålsbonde är man väldigt väderberoende och på frågan om hur han lärt sig tolka vädertecken svarar han så här:

– Det finns väldigt många gamla talesätt som stämmer när det gäller vädret. Till exempel driver dagg faller regn. Är det ingen dagg på kvällen när man tröskar är det lika bra att fortsätta för då vet man att förr eller senare blir det regn.

Att Bengt blev ägare till Fjättmunna gård var något av en slump berättar han.
– Jag blev kontaktad av jägmästare Sven Ahlin som ägde gården. Han hade på något sätt hört talas om mig och ville absolut att jag skulle bli den nye ägaren. Men jag var ganska ung och trebarnsfar då och mycket tveksam. Men Ahlin gav sig inte och jag tackade nej tre gånger innan jag slutligen gick med på att fundera på köpet. Det var vissa hinder att övervinna men till slut fick jag förvärvstillståndet. Boningshuset hade varit uthyrt en längre tid och var i stort behov av renovering men1990 kunde jag flytta hit.

Huset är stort och rymmer många gäster vilket kan vara bra när barn och barnbarn hälsar på. Bengt har tre barn och Christina fyra och sju barnbarn var har båda fått hittills. Det är inte ofta alla kommer samtidigt eftersom de är utspridda på olika håll berättar Christina. Men skulle de göra det så finns det plats för allesammans.

I den ena flygeln bor det hyresgäster och den andra är ett magasin med många gamla bruksföremål och andra spännande saker som lämnats kvar av tidigare ägare.
– Jag funderar på att göra ett museum av det här, berättar Bengt och visar några gamla böcker. Det här är en historisk plats med anor ända från 1500-talet. I en skrift av Johan Birath står det att Dackes folk hade ting här i Fjättmunna i oktober 1542. Det kan man läsa mer om på Krafttagets hemsida.

Förutom skötseln av gården har Bengt varit ombud för Sundins skogsplantor AB tillsammans med sonen Patrik. Nu har Patrik helt tagit över den verksamheten men Bengt hjälper fortfarande till när det behövs. Han har också ett förflutet som tävlingsskidåkare och tränar fortfarande Vasaloppsåkare i längdskidåkning.
– Jag har alltid tyckt om att träna och när jag var bonde kunde jag köra ut traktorn till markerna i Fjättmunna och sedan springa hem till min gård Hygnestad, dit är det 17 kilometer. Då hade jag träningen avklarad den dagen, säger Bengt.

När det är dags för Jordbrukaren att tacka det trevliga paret i Fjättmunna för besöket ska Bengt återgå till sina sysslor. Trädgårdsmöblerna målades klart tidigt på morgonen men det finns alltid något att lägga händerna på.

– Jag tycker som sagt om att vara sysselsatt och jag arbetar nog ungefär 12 timmar om dagen innan det är dags att koppla av. Så ser min pensionärstillvaro ut, avslutar Bengt med ett skratt.

Text och bild: GEN LARSSON

Share